Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 2. 2014,
11.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vreme

Ponedeljek, 3. 2. 2014, 11.44

8 let

Kako so v ZOO Ljubljana zaustavili volkove (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vremenske razmere so neusmiljene tudi v ljubljanskem živalskem vrtu. Spanca za zaposlene ni bilo, saj je padlo drevo poškodovalo ogrado, kjer domujejo volkovi.

Okrog desetih zvečer je večje drevo iz notranje strani padlo na ograjo volkov prek poti do medvednjaka in ograjo zmečkalo ter tako volkovom odprlo izhod, so sporočili iz Živalskega vrta Ljubljana.

Odprtino so dežurni zaposleni skušali nekoliko zapreti in preliti z neprijetnimi vonjavami, da bi volkove odvrnili od raziskovanja odprtine.

V ogrado so jim dali hrano ter vso noč spremljali stanje, saj česa drugega zaradi grozečega in povešenega drevja ni bilo mogoče ukreniti.

Zaradi vremena so volkovi ostali v brlogih Zaradi neprijetnega vremena in navajenosti so volkovi noč prespali v podzemnih brlogih in ostali v svoji ogradi, padlo drevo pa so zjutraj vzdrževalni službi živalskega vrta zaradi nevarnih razmer pomagali odstraniti gasilci Gasilske brigade Ljubljana. Za vsak primer pa so jih pri delu varovali zaposleni z anestezijskim in strelnim orožjem.

Ograja je že sanirana, vseh pet volkov pa je delavcem v ZOO Ljubljana že uspelo preseliti v zaprte prostore. Za ta korak so se odločili, ker lahko v prihodnjih dneh pričakujemo nove padavine in dodatna rušenja dreves, so sporočili iz ZOO Ljubljana.

Kot pojasnjujejo v živalskem vrtu, volkovi odraslim ljudem načeloma niso nevarni, v stresnih razmerah pa je potrebna večja previdnost.

Zaradi podrtih dreves otežena oskrba živali Za zdaj drugih hujših poškodb stavb ali živali v živalskem vrtu ni, je pa padajoče drevje in vejevje zaprlo poti na zgornjem delu živalskega vrta in močno otežilo oskrbo.

Kljub temu so se zaposleni peš že prebili tudi do zgornjih ograd in preverili prisotnost živali. Za zdaj še vse živali vztrajajo v svojih ogradah, tudi risinja je še vedno na svoji najljubši smreki. Ni pa bilo videti samca risa, kar pa zanj ni nenavadno.

Kakšna je škoda? Popis škode že poteka, številke pa še niso znane. Poškodovane so ograde muflonov, gamsov, risov, gvanakov in kozorogov ter več deset metrov zunanje ograje.

Dopoldan se je porušila tudi najdebelejša bukev, ki je bila edina točkovna naravna vrednota v Živalskem vrtu Ljubljana.

Ne spreglejte