SiolNET. Novice Slovenija
8,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se dogaja s Fajonovo?

8,64

termometer

Tanja Fajon | Stranki SD Tanje Fajon je Mediana namerila 8,7-odstotno podporo, stranki NSi Mateja Tonina pa 8,5-odstotno podporo. | Foto: Bojan Puhek
Stranki SD Tanje Fajon je Mediana namerila 8,7-odstotno podporo, stranki NSi Mateja Tonina pa 8,5-odstotno podporo. Foto: Bojan Puhek

SD Tanje Fajon je tokrat za las prehitela NSi Mateja Tonina, kažejo rezultati zadnje javnomnenjske raziskave, ki jo je agencija Mediana opravila za Delo. Medtem na vrhu ni sprememb. Gibanje Svoboda Roberta Goloba podpira 37,6 odstotka opredeljenih volivcev, sledi SDS Janeza Janše s 23,5-odstotno podporo. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, je Gibanje Svoboda Roberta Goloba v zadnji raziskavi podprlo 37,6 odstotka volivcev, kar je 0,4 odstotne točke več kot pred mesecem dni. Na drugem mestu sledi SDS Janeza Janše s 23,5-odstotno podporo. Podpora ji je padla za 2,3 odstotne točke. 

Fajonova tokrat pred Toninom 

SD Tanje Fajon je s tretjega mesta izrinila NSi Mateja Tonina. SD je podpora zrasla za 1,7 odstotne točke, podpira jo 8,7 odstotka volivcev. 8,5 odstotka opredeljenih volivcev podpira NSi. 

Levica Luke Mesca s 5,8-odstotno podporo ostaja na petem mestu. V primerjavi s prejšnjo raziskavo ji je podpora zrasla za 0,8 odstotne točke.   

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.   

Agencija Mediana je anketo za Delo izvajala med 4. in 7. julijem, v njej je sodelovalo 716 prebivalcev Slovenije.  

Stranki LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek sta se združili z Gibanjem Svoboda, zato ju v tokratno raziskavo prvič niso zajeli.

Pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom so po anketi Mediane ostale: 

- Povežimo Slovenijo Zdravka Počivalška (3,4 odstotka),

- Resni.ca Zorana Stevanovića (3 odstotke),

- Pirati Rolanda B. Vaza Ferreire (3 odstotke),

- Zdrava družba Gregorja Kosa (2,1 odstotka),

- Vesna Urške Zgojznik (1,6 odstotka),

- Naša prihodnost in Dobra država Ivana Galeta (1,4 odstotka),

- Naša dežela Aleksandre Pivec (0,6 odstotka),

- SNS Zmaga Jelinčiča (0,6 odstotka).

Na spodnji grafiki si lahko ogledate primerjavo zadnjih dveh anket, ki jih je Mediana opravila za Delo in POP TV. 

 

Velike razlike med rezultati različnih raziskav

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik. 
Marta Kos Novice Hladna prha za predsedniško kandidatko Marto Kos   Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Tanji Fajon ta podatek zagotovo ne bo všeč Tanja Fajon Novice Nekoliko prepozen vzpon SD Robert Golob Novice Anketa Dela: Še dodatno pridobile tri najuspešnejše stranke

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin