Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2024,
14.24

Osveženo pred

3 ure, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
podnebni zakon Andrej Gnezda podnebne spremembe podnebna kriza

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2024, 14.24

3 ure, 42 minut

Kaj prinaša novi podnebni zakon?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Andrej Gnezda | Generalni direktor Direktorat za podnebne politike Andrej Gnezda | Foto STA

Generalni direktor Direktorat za podnebne politike Andrej Gnezda

Foto: STA

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v medresorsko usklajevanje poslalo predlog podnebnega zakona. Ta med drugim ohranja subvencije za fosilna goriva in predvideva novo enkratno dajatev za zasebne letalske prevoze.

Generalni direktor Direktorata za podnebne politike Andrej Gnezda je za Radio Slovenija dejal, da so se ukinitvi subvencije za fosilne goriva (sem sodijo vračanje trošarine za tovornjakarje in kmete) na ministrstvu odpovedali, ker je bilo jasno, da ne bo soglasja z deležniki in drugimi resorji.

Ni bilo soglasja

"Če podnebne politike niso konsenzualne, je njihovo izvajanje vprašljivo. Ocenili smo, da konsenza ni bilo, zato nismo šli najprej s predlogom ukinitve subvencij za fosilna goriva," je pojasnil Gnezda.

Prihaja pa nova dajatev – enkratna dajatev za zasebne letalske prevoze. "Pri letalih do 20 potnikov bo izvajalec letalskih storitev  obračunal posebno dajatev, predlog je, da bo to 250 evrov," je povedal Gnezda.

Širjenje trgovanja z emisijskimi kuponi

Prav tako zakon širi trgovanje z emisijskimi kuponi: na sektorje stavb in cestnega prevoza. Sredstva, ki se bodo nabirala s to dajatvijo, se bodo po besedah Gnezde usmerjala v blaženje prevozne in energetske revščine.

Ne spreglejte