SiolNET. Novice Slovenija
2,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj početi na kulturni praznik #seznam #video

2,26

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Jutri je 8. februar, slovenski kulturni praznik, dela prost dan in dan, ko se spominjamo našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Medtem ko bo večina trgovin in restavracij zaprta, pa se bo po Sloveniji mogoče kulturno udejstvovati. Preverite, kam se lahko jutri odpravite.

LJUBLJANA

Od 8. do 15. ure bo odprta Knjižnica Šiška, kjer bo poleg brezplačnega vpisa novih članov in podarjanja knjig potekal tudi kulturni program.

Odpravite se lahko tudi v Mestni muzej Ljubljana, kjer si lahko med 10. in 21. uro ogledate razstavo Srednjeveška Ljubljana, Nova odkritja in novi pogledi na razcvet mesta. Na kulturni praznik bodo odprte tudi mestne galerije in Plečnikova hiša.

V Narodni galeriji bodo od 10. do 20. ure na voljo brezplačna vodstva, predavanje, koncerti in delavnice. Prav tako bodo brezplačni ogledi in programi v Moderni galeriji. Brezplačno boste lahko jutri vstopili tudi v Prirodoslovni muzej Slovenije.

Ljubljanski Kinodvor bo na praznik ob 16.45 brezplačno predvajal slovensko napeto psihološko dramo o sprejemanju napačnih odločitev z naslovom Ivan.

Na Ljubljanskem gradu bodo jutri na voljo številne brezplačne vsebine. Od ogleda stalne razstave Slovenska zgodovina, Lutkovnega muzeja, kratkega filma o zgodovini gradu in obisku Razglednega stolpa. Prav tako bodo obiskovalcem na voljo brezplačni vodeni ogledi in predstava za otroke, ki jo bodo ob 11. in 17. uri uprizorili v Grajskem gledališču, z naslovom Zmajelovščina.

Ljubljanski grad | Foto: STA Foto: STA

Jutri se končuje ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. V Kinu Šiška si lahko zato v okviru festivala ogledate predstavo Sončnica na Luni.

V Mestni hiši, ki bo jutri odprta od 8. do 20. ure, in v Galeriji Kresija, ki bo odprta od 10. do 18. ure, pa si lahko ogledate naslednje razstave:

  • v Galeriji Kresija: stripovsko razstavo Manuele Fior & miha ha: NENAVADNA SREČANJA,
  • v Zgodovinskem atriju Mestne hiše: likovno razstavo Janez Kardelj: 12 veličastnih preoblikovalnih pripravic,
  • v Steklenem atriju Mestne hiše: DRUGI KROG, pregledna razstava projektov in izdelkov študentov industrijskega oblikovanja UL ALUO, nastalih pri predmetih s trajnostnimi vsebinami.

V Mali ulici bosta na praznik potekala tematska ustvarjalnica Tiskar na obisku in pravljični maraton Prešerne pravljice, in sicer od 10.30 do 16.30.

MARIBOR

V Mariboru bo ob 10. uri Prešernov dan v Umetnostni galeriji Maribor, kjer bodo vse do 18. ure ponujali vodene razstave.

V Pokrajinskem muzeju Maribor, ki bo za obiskovalce brezplačno odprt med 10. in 18. uro, bo ob 11. uri predavanje Mirele Hutinec iz Muzeja vučedolske kulture, ves čas pa bo na ogled stalna razstava.

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor bodo od 10. ure vse do 18. ure potekale ustvarjalne delavnice za otroke in vodene razstave.

Na jutrišnji praznik si lahko v Sinagogi Maribor med 10. in 14. uro ogledate dokumentarno razstavo Auschwitz - kraj na Zemlji: Auschwitz Album in fotografski album Konzentrationslager Auschwitz.

V Fotografskem muzeju Maribor pa bo od 10. do 16. ure na ogled razstava Življenje je tramvaj. 

KRANJ

Še posebej pestro pa bo na Prešernovem smenju v Kranju.

CELJE

V Celju že od 5. februarja poteka Prešernovanje. Na jutrišnji praznik lahko v okviru praznovanja od 8. do 17. ure brezplačno vstopite na Stari grad Celje.

Od 9. ure si lahko brezplačno ogledate vse stalne in občasne razstave v Muzeju novejše zgodovine Celje, ob 10. uri pa se lahko družite ob prebiranju slovenske poezije. Razstave si lahko ogledujete vse do 17. ure.

Prost vstop na praznik omogoča tudi Pokrajinski muzej Celje, ki bo odprt od 10. pa do 16. ure. Mogoča bosta tudi voden ogled po razstavah in predavanje.

V avli Osrednje knjižnice Celje se lahko ob 11. uri udeležite odprtja razstave Smilijan Rozman, v Starem piskru pa se lahko ob 11. in 16. uri pridružite javnemu vodstvu po spominski sobi.

KOPER

V Pokrajinskem muzeju Koper si lahko jutri brezplačno ogledate njihove zbirke in razstave. V Palači Tacco si lahko od 9. do 17. ure ogledate razne razstave, na Etnološkem oddelku si lahko ogledate etnološke zbirke, v Muzejski galeriji pa si lahko brezplačno ogledate razstavo Moj rojstni dan.

Na Prešernovem trgu v Kopru lahko ob 12. uri skupinsko prebirate Prešernove poezije.

France Prešeren. Kulturni praznik. 8. februar. | Foto: STA Foto: STA  Prav tako brezplačno si lahko ogledate Grad Prem, in sicer od 11. do 14. ure.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 35
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin