Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2009,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 19. 8. 2009, 16.59

8 let

Jerovšek: Je Prekmurje za vlado tudi simbolno breme?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanec SDS Jožef Jerovšek sprašuje vlado in ministrico za kulturo zakaj imajo zaničevalen odnos do praznika, ki obeležuje združitev Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Jerovšek v zvezi z nedavnim državnim praznikom vlado in ministrico Majdo Širca sprašuje, zakaj je "ta praznik in dogodek, ki se ga spominjamo, deležen tako zaničevalnega odnosa s strani vlade in glavnega mesta Slovenije". "Ni bilo opaziti, da gre za državni praznik" V poslanskem vprašanju Jerovšek navaja, da je bil v ponedeljek, na dan državnega praznika, ki obeležuje združitev Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, na uradnem državnem dogodku v vojašnici na Vrhniki, zato je s posebno pozornostjo opazoval tudi zunanjo obeležitev državnega praznika z uradnimi simboli Republike Slovenije.

Poudaril je, da v Ljubljani in drugih mestih, ki si jih je ogledal, ni bilo opaziti, da gre za državni praznik, saj "ni bila izobešena praktično nobena dodatna zastava". Izpostavil je, da z zastavami niso bila okrašena niti poslopja organov, ki so v sestavi ministrstev.

"Je Prekmurje za vas tudi simbolno breme?" Je Prekmurje tudi na simbolni ravni za sedanjo oblast breme, sprašuje poslanec naše največje opozicijske stranke, in dalje, "se vlada zaveda hudih posledic in napačne sporočilnosti svojega ravnanja?" Vlado in ministrico za kulturo Jerovšek tudi sprašuje, "ali je takšno ravnanje že v kontekstu sklepa vlade, da se 17. avgust - praznik priključitve Prekmurja, Maistrov dan in 15. september - dan priključitve Primorske ne bodo več praznovali z uradnimi državnimi priložnostmi?"

"So občine dobile navodilo, naj ne obešajo zastav?" V nadaljevanju Jožef Jerovšek od vlade in kulturne ministrice želi slišati tudi o tem, ali so točne nekatere informacije, da so občine od državnih organov neformalno dobile navodilo, da 17. avgusta kot državnega praznika navzven ni potrebno posebej obeleževati z obešanjem zastav in ostalimi državnimi simboli. Pa tudi, "ali se je tako ravnalo, da bi se lažje izognili kakršnikoli državni obeležitvi 23. avgusta - dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov".

"Ignoriranje obletnice sporazuma Hitler - Stalin?" "Je sklep o opustitvi državnih proslav v funkciji lažjega ignoriranja 23. avgusta kot obletnice sporazuma Ribbentrop - Molotov oziroma Hitler - Stalin, kar Evropski parlament predlaga kot dan spomina," sklene svoja vprašanja vladi in kulturni ministrici v zvezi z državnim praznikom poslanec SDS Jerovšek.

"Na kakšen način bomo obeležili 23. avgust?" Glede na to, da so ob obravnavi resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu v državnem zboru ministri in drugi predstavniki zatrjevali, da resolucija in iz nje izhajajoče obveznosti za Slovenijo že veljajo, Jerovška še zanima, na kakšen način bo država obeležila 23. avgust - dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov.

Ne spreglejte