Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
8. 1. 2013,
19.07

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 8. 1. 2013, 19.07

7 let, 11 mesecev

Je bilo obešanje lutk spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pirnat in Šturm menita, da bi morali, če bi želeli ugotoviti, ali je šlo pri obešanju lutk z mostu v Mariboru za spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, raziskati okoliščine dogodka.

Pretekli konec tedna so neznanci s Starega mostu čez reko Dravo v Mariboru obesili napihljive plastične lutke ter jim nadeli obraze nekaterih mariborskih svetnikov in funkcionarjev na Mestni občini Maribor. Na Planet Siol.net smo poklicali pravnike Lovra Šturma, Toneta Jerovška in Rajka Pirnata ter jih povprašali, ali obstaja pri obešanju lutk sum, da je šlo za kaznivo dejanje iz 297. člena kazenskega zakonika, ki govori o javnem spodbujanju sovraštva, nasilja in nestrpnosti.

Šturm: Vse je odvisno od okoliščin in namena storilca

Šturm nam je pojasnil, da bi morali ugotoviti, ali je imel storilec namen ustrahovati člane mestnega sveta ali pa jim groziti. Kot pravi, je treba ugotoviti namen za storitev kaznivega dejanja, gotovo pa je po njegovem tovrstno obešanje lutk z obrazi politikov in funkcionarjev neprimerno.

"Vse je odvisno od okoliščin, od ugotovitve namena tistega, ki je to storil. Če je imel namen spodbujati k nasilju, potem je to gotovo ta člen mogoče uporabiti," je poudaril. Po Šturmovih besedah pa ima lahko to dejanje elemente kakšnih drugih kaznivih dejanj, ki bi se lahko preganjali z zasebno tožbo, na primer zaradi sramotitve.

Jerovšek: Strogo gledano bi lahko šlo za kaznivo dejanje

Jerovšek je dejal, da bi lahko šlo za kaznivo dejanje po 297. členu kazenskega zakonika, če bi na zadevo gledali strogo pravno formalistično, vendar je, kot pravi, v Evropi "tega ironiziranja sorazmerno veliko in je vprašanje, ali bi tožilci kaj takega zagrabili. Drugo je, če bi kdo vložil zasebno tožbo z obrazložitvijo, da ga žalijo".

"Nisem strokovnjak za kazensko pravo, kolikor pa vem, se to dejanje lahko stori na kakršenkoli način, tudi z lutkami. Pomembno pa je, da iz okoliščin dejanja izhaja, da obstaja realna možnost, da bo to dejanje vodilo do javnega nasilja in izbruhov sovraštva zoper te osebe. To pa težko ocenim, ker ne poznam vseh okoliščin. Zdi se, da ni ravno moglo imeti teh učinkov, da bi množica recimo poskušala linčati te ljudi. Prej bi mogoče lahko šlo za kakšno drugo kaznivo dejanje, žalitve ali pa kaj podobnega," pa nam je pojasnil Pirnat.

Ne spreglejte