Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 9. 2012,
7.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 15. 9. 2012, 7.07

8 let

Janša: Primorske vrednote in odločenost so nam vsem lahko v navdih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na osrednji slovesnosti ob 65. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini v Kopru ni manjkalo besed priznanja več desetletnemu boju Primorcev za pravico do življenja v skupni domovini.

Slovenija s praznikom po besedah predsednika republike Danila Türka slavi domoljubje, samoodločbo in državnost, za kar je Primorska kot živ simbol. "Brez Primorske v resnici ni Slovenije. Primorska je v samem srcu slovenske samoodločbe in državnosti," je na slovesnosti, ki je dodobra napolnila Ukmarjev trg in del Pristaniške ulice, poudaril Türk. Več desetletij trajajoči boj Primorcev, ki so z uporom izvajali "nenehen, vsesplošen in trajen plebiscit", je po besedah Türka epohalnega pomena za slovenski narod, državo in mednarodni mir.

Türk: Protifašistični boj je dosegel vrh in zmago pod vodstvom OF med drugo svetovno vojno Türk je ob tem spomnil na trpljenje primorskega človeka, ki je spremljalo "ta epski zgodovinski proces". Primorci so bili prve žrtve fašizma, na narodnostno zatiranje pa so se odzvali s prvim protifašističnim odporom v Evropi, je dejal. Protifašistični boj je po njegovem dosegel svoj vrh in zmago pod vodstvom osvobodilne fronte med drugo svetovno vojno. "To je bil naš skupni slovenski prispevek k zgodovinskemu boju zaveznikov proti fašizmu in nacizmu, za ohranitev človeške civilizacije in za boljši svet. To je bil zmagovit boj, dal nam je uspešno samoodločbo in trden mir, ki ga uživamo danes. Prav zato moramo biti ponosni na narodno osvobodilni boj slovenskega naroda," je poudaril.

"Danes potrebujemo pogum, odločnost in vero v naše lastne sposobnosti ..." Predsednik republike se je v nagovoru dotaknil tudi trenutnih notranjepolitičnih in gospodarskih razmer v državi. Danes potrebujemo pogum, odločnost in vero v naše lastne sposobnosti, ne pa strah, negotovost in malodušje, je dejal. Probleme našega časa smo in bomo v Sloveniji po njegovem sposobni rešiti.

"Zastraševanja z "grškim scenarijem" škodujejo gospodarstvu in ugledu Slovenije" Zastraševanja z "Brusljem" ali "grškim scenarijem", ki smo jim pri nas včasih priča pri iskanju poti iz gospodarske krize, po besedah predsednika republike škodujejo domačemu gospodarstvu in mednarodnemu ugledu Slovenije, slabijo njen mednarodni položaj in "izražajo nerazumevanje ciljev in narave naše vključenosti v Evropsko unijo in nerazumevanje današnjih zahtev suverenosti".

"Državljanke in državljani Slovenije imamo pravico do kompetentne vlade, do odgovornega socialnega dialoga in do zrelega parlamentarnega odločanja," je še izpostavil Türk. Od pogajalcev, ki bodo v prihodnjih tednih pripravljali ključne reforme, pričakuje, da bodo pokazali sposobnost za "resničen dialog in dober sporazum".

Janša spomnil, da je njegova vlada omogočila praznik Slovesnost, ki jo je pospremil nastop pevcev, pihalnega orkestra Koper, vlačilcev na morju in akrobatskih letalcev v zraku, je minila v odsotnosti predstavnikov vlade. Predsednik vlade Janez Janša je čestitko Primorkam in Primorcem ob prazniku danes posredoval prek vladne spletne strani.

Ob tem je spomnil, da je vlada maja leta 2005, v času, ko jo je prav tako vodil sam, DZ predlagala sprejem novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS, s katero je 15. september postal praznik vrnitve Primorske k matični domovini. "Primorska je v svoji zgodovini, ko jo je vodil klic k svobodi, z dvignjeno glavo zakorakala v nov čas in našla svoj pravi obraz. Vrednote in odločenost, ki so se oblikovale skozi težke preizkušnje, so nam še vedno zelo blizu in so nam danes vsem lahko v navdih," je ob čestitki zapisal Janša.

Čehovin: Vlada pokazala, da ne zna združevati, ampak deliti Od predstavnikov parlamentarnih strank sta se je udeležila prvaka opozicijskih PS Zoran Jankovič in SD Igor Lukšič. Predsednik Desusa Karl Erjavec je udeležbo po navedbah organizatorjev opravičil.

Predsednik pokrajinskega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB za južno Primorsko Jerko Čehovin je povedal, da je zadovoljen z udeležbo in pozitivno energijo na proslavi, ne pa z dejstvom, da v Koper ni bilo nikogar od predstavnikov vlade. "S tem so ponovno pokazali, da ne znajo združevati, ampak deliti," je dejal.

Ne spreglejte