Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 6. 2008,
20.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 6. 2008, 20.28

8 let, 5 mesecev

Janša: Nastala je določena zadrega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Premier Janez Janša upa na rešitev nesoglasij s predsednikom Danilom Türkom, tako da ne bo prizadet ugled Slovenije.

Predsednik vlade Janez Janša je v današnjem Studiu ob 17h izrazil upanje, da se bodo nesoglasja med vlado in predsednikom republike Danilom Türkom glede podpisa odloka o imenovanju novih veleposlanikov rešila na način, da ne bo prizadeta niti kredibilnost kandidatov za veleposlanike niti ugled Slovenije v tujini. "Predstavljajte si neko tujo državo ... Z napovedjo Türka, da pred jesenskimi volitvami ne bo podpisal odlokov o imenovanju novih veleposlanikov, je po mnenju Janše nastala določena zadrega. "Predstavljajte si neko tujo državo, kamor iz Slovenije prihaja prošnja za soglasje za imenovanje diplomata, ko hkrati vedo, da so neki zadržki in da procedura ne bo izpeljana, če predsednik pravi, da ne bo podpisal odloka," je dejal Janša. Kot je še poudaril, Slovenija v domače spore spet vpleta druge države, kar ji pri ugledu v tujini ne koristi. "Upam da se bo to rešilo na tak način, da ne bo prizadeta niti kredibilnost posameznikov, ki so vsi karierni diplomati, niti ugled države," je še dodal Janša.

... šele potem pride predlog za podpis odloka o imenovanju na mizo predsednika

Janša je tudi dejal, da predsednik države po ustavi sicer res podpiše odlok o imenovanju veleposlanikov, vendar šele potem, ko je izpeljana predhodna procedura. "Minister predlaga, vlada potrdi, odbor za mednarodne odnose DZ poda svoje mnenje in država, kamor so veleposlaniki napoteni, da svoje soglasje, šele potem pride predlog za podpis odloka o imenovanju na mizo predsednika," je dejal Janša. Ob tem je izpostavil, da po njegovem mnenju ni nobenega primera, ki bi bil tako daleč, "da bi predsednik to že imel na mizi in bi lahko o tem govoril".

"Razumel bi pomisleke, če bi šlo za politična imenovanja" Janša je ob tem poudaril, da so v lanskem letu nekaterim veleposlanikom podaljšali mandate, ki so se iztekli tik pred predsedovanjem ali v času predsedovanja. Po njegovem mnenju pa je s septembrom pri mnogih diplomatih potrebno urediti šolanje njihovih otrok in "to enostavno ne more biti vezano na predvolilni čas". "Razumel bi pomisleke, če bi šlo za politična imenovanja," je dejal premier in izpostavil, da so vsi kandidati za veleposlanike karierni diplomati.

Kmalu le karierni diplomati?

Po Janševih besedah je v DZ prav zdaj v drugem branju tudi sprememba zakona o zunanjih zadevah, kjer je predlagan amandma opozicije, da se na veleposlaniška mesta v prihodnje lahko imenuje le karierne diplomate. "Osebno ta amandma podpiram, tudi vlada ga podpira, in mislim, da bo izglasovan, tako da ti pomisleki o političnem kadrovanju po mojem mnenju odpadejo," je dejal premier.

Premier je sicer tudi poudaril, da je slovenska diplomacija v zadnjih šestih mesecih opravila zelo pomembno delo. Po njegovih besedah ni predsedovala le doma in v EU, pač pa tudi po celem svetu. "Na tisoče dogodkov so izpeljali naši diplomati po svetu. Nisem slišal kakšne resne kritike na njihovo delo, slišal pa sem zelo veliko pohval in veliko presenečenj je bilo izraženih nad tem, da je mala diplomacija majhne države ta zalogaj obvladala," je še dejal Janša.

Ne spreglejte