Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 12. 2007,
17.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 27. 12. 2007, 17.37

8 let

Janša: Leto 2007 s proračunskim presežkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija bo leto 2007 končala s presežkom v državnem proračunu. S tem bo fiskalna politika prvič v zgodovini te države pozitivna, je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Kljub temu se soočamo s problemom inflacije, ki je trenutno ključen makroekonomski problem celotne EU, je dodal. Letošnji proračunski presežek bo po Janševih besedah predvidoma znašal blizu 30 milijonov evrov. Presežek je posledica nekaterih varčevalnih ukrepov, manjše porabe na nekaterih ministrstvih in večje gospodarske rasti, ki je povečala prihodke, je dejal.

Kljub neurju in predsedovanju

Slovenija bo v letu 2007 dosegla proračunski presežek kljub nekaterim nepredvidenim izdatkom, med katerimi je Janša izpostavil izplačilo pomoči po septembrskemu neurju ter stroške v zvezi s pripravami na predsedovanje EU.

Podatek o pričakovanem proračunskem presežku sicer še ni dokončen, pa je povedal minister za finance Andrej Bajuk. Največji delež prihranka so po njegovih besedah ustvarili na ministrstvu za promet.

Pričakovali so nižjo gospodarsko rast

Bajuk je še dejal, da je bil proračun za leto 2007 pripravljen na osnovi pričakovanj nižje gospodarske rasti od dejanske. "Ni znakov hitrega ohlajevanja," je ocenil ter povedal, da bo Slovenija leto 2007 po izračunih končala z gospodarsko rastjo v višini okoli šest odstotkov. "Torej imamo kombinacijo večjih prihodkov in manjših izdatkov," je dejal.

Tudi pokojninska blagajna bo leto 2007 končala brez izgub, zdravstvena blagajna pa bo imela več deset milijonov evrov presežka. Zelo verjetno je, da bodo tudi občinske blagajne beležile določen presežek, je še dejal Janša.

"Eden ključnih uspehov je bila davčna reforma"

Stabilne javne finance so med drugim tudi rezultat reforme davčnega sistema, ki jo je Slovenija uvedla v začetku tega leta, je ocenil Janša. Davčno reformo je označil za enega ključnih reformnih ukrepov te vlade, ki je uspel.

Ne spreglejte