Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2011,
16.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša koalicija SD

Četrtek, 9. 6. 2011, 16.29

8 let

Janša dopustil možnost koalicijskega sodelovanja z SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvak opozicijske SDS Janez Janša je znova pozval k predčasnim volitvam, dopušča pa tudi možnost, da bi v prihodnjem mandatu oblikovali koalicijo z SD.

Če socialni demokrati omogočijo predčasne volitve in s tem "omogočijo Sloveniji, da ponovno zadiha in stopi na pot razvoja", je SDS v prihodnjem mandatu pripravljena z njimi sodelovati. Bodisi koalicijsko, bodisi v okviru partnerstva za razvoj, je v oddaji Vroči stol zagotovil Janša. Predčasne volitve bi bile "verjetno najbolj državotvorna poteza" Po Janševih besedah bi bila odločitev SD za predčasne volitve v tem trenutku "verjetno najbolj državotvorna poteza, kar jih je ta stranka naredila v zadnjih dvajsetih letih". SDS je s stranko SD v prihodnjem mandatu pripravljena kakorkoli sodelovati, saj bi se z odločitvijo za predčasne volitve "na nek način vzpostavil vsaj del normalnega političnega prostora".

"V kolikor bo to drselo še eno leto v kaos, potem pa, se mi zdi, bo tudi ta levi tranzicijski prostor potreboval še naslednje mandate, da se sploh normalno strukturira," je dejal prvak največje opozicijske stranke Janša.

Kumer: Zakaj nas vabite v koalicijo, če smo tako nesposobni? Njegove besede so odmevale že na mandatno-volilni komisiji DZ. Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je tako člane komisije iz vrst SDS, ki so vladi in koaliciji očitali slabo upravljanje države, spraševal, kako da jih Janša vabi v naslednjo koalicijo, če "so tako nesposobni". Ivan Gril iz SDS mu je odgovoril, da ni bilo nobenih bianco ponudb o sodelovanju in je bila taka ponudba dana že leta 2004.

Po besedah Andreja Vizjaka (SDS) pa Janševe besede pomenijo, da je SDS pripravljena sodelovati z SD, če bo ta sedaj zmogla državotvorno dejanje predčasnih volitev in bo spremenila dosedanja ravnanja.

"Tukaj se odvija ljubezenska zgodba, ki se je začela zelo slabo" V razpravi se je odzval tudi vodja poslancev Zares Franco Juri. Takšna sporočila Jurija spominjajo "na film Nespodobno povabilo". Kot je dejal, sta s poslanskim kolegom Francijem Kekom "v veliki zadregi, ker se tukaj odvija ljubezenska zgodba, ki se je začela zelo slabo, posredovana sporočila SDS potencialni novi partnerki v veliki koaliciji, pa niso prav spodbudna".

Pahorju se zdi prav, da se v Sloveniji nič ne izključi Premier Borut Pahor pa se je po seji vlade izognil odgovoru na vprašanje, ali je pripravljen sprejeti "ponudbo" predsednika SDS o skupni koaliciji po morebitnih predčasnih volitvah. Je pa v zvezi s tem dejal, da je vprašanje političnih zavezništev težko. "Da dosežem to, kar menim, da je prav, moram imeti politične zaveznike," pravi Pahor. Vendar se po njegovem mnenju tu postavlja vprašanje, s kom lahko dosežeš nekatere cilje. Kot pravi, ne ve, koliko so lahko njihovi pogledi skupni s pogledi SDS, in o tem ne bi želel ugibati. Se mu pa zdi prav, "da se v Sloveniji nič ne izključi".

Lukšič: Nima smisla da se baranta z glasovi Podpredsednik SD Patrick Vlačič glede poziva Janše pravi, da je za vse to "daleč, daleč prezgodaj govoriti". Po njegovih besedah je treba poiskati načine, "kako bomo Sloveniji pomagali v težkem položaju, vsake špekulacije o tem, kako naprej ob morebitnih volitvah, pa so prezgodnje". Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič pa Janševo povabilo komentiral z besedami, da je SDS izgubila volitve leta 2008 in do naslednjih volitev nima smisla, da se "baranta z glasovi".

Prvak Zares Gregor Golobič pa je izjavo Janše, s katero je SD pozval k predčasnim volitvam ter ponudil tudi koalicijsko sodelovanje v prihodnjem mandatu, ocenil kot "pokroviteljsko in poniževalno". Na vprašanje, ali bi on sodeloval v prihodnji vladi s SDS, Golobič odgovarja, "da so to tako neresna vprašanja, da ne sodijo niti na ulico".

SLS pozdravlja pobudo SDS SLS medtem pozdravlja vse pobude k bolj odprtemu političnemu dialogu, povezovanju in sodelovanju, so v zapisali v omenjeni stranki. S tem so se odzvali na pobudo SDS za sodelovanje z SD. "Prepiri zaradi prepirov in zbujanja pozornosti" namreč po mnenju SLS zgolj preusmerjajo pozornost javnosti od realnih problemov v državi.

Kot navajajo v SLS, je njihov predsednik Radovan Žerjav že v nedeljo zvečer, "po super referendumskemu porazu vladajoče koalicije", dejal, da Slovenija potrebuje drugačen način vodenja in upravljanja države. "Namesto izključevalnosti potrebuje sodelovanje, namesto delitev pa povezovanje. In v tej luči SLS pozdravlja vsakogar, ki tem razmišljanjem prisluhne in stori korak v smeri boljše komunikacije in sodelovanja v politiki, ki je še do danes preveč razklana," Žerjavove besede povzemajo v SLS.

Ne spreglejte