SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janković ni dobil zadostne podpore

2

termometer

Mandatarski kandidat, predsednik Pozitivne Slovenije, Zoran Janković na tajnem glasovanju v DZ ni dobil potrebne večine glasov in tako ni bil izvoljen za mandatarja.

Zanj je namreč glasovalo 42 poslank in poslancev, proti pa je glasoval eden. To pomeni, da Janković ni dobil niti vseh glasov poslancev Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS. Glasovnice je na tajnem glasovanju sicer dvignilo 54 poslancev, oddalo pa jih je 47. Štiri glasovnice so bile neveljavne. Za izvolitev bi Janković potreboval najmanj 46 poslanskih glasov.

"Tisti, ki so danes "bojkotirali" glasovanje, bodo to težko razložili državljanom Slovenije" Neizvoljeni kandidat za mandatarja Janković je v prvi izjavi po glasovanju dejal, da je bila to volja poslancev in jo kot tako sprejema. Dejal je, da je bila večina razpravljavcev izjemno korektna, tako tisti, ki so rekli, da bodo dali glas zanj, kot tisti, ki so napovedali, da ga ne bodo, "razen posameznika, ampak o njem ni vredno izgubljati besed". Ob tem je poudaril, da bodo tisti, ki so danes "bojkotirali" glasovanje, to težko razložili državljanom Slovenije. Njihova naloge je, da glasujejo, za ali proti, je dejal.

Janković: Jaz tega ne jemljem kot poraz Sam ni razočaran, pravi, saj da so naredili vse, kar je bilo mogoče. "Stali smo pokončno, držali smo se tistega, kar smo volivcem obljubili," je povedal. Glede možnosti, da ga predsednik republike Danilo Turk še enkrat predlaga za mandatarja, pa je Janković pojasnil, da bo zadevo najprej prespal, razmislil in se pogovoril s člani svoje stranke. Ne ve še, kaj bo naredil, je pa spomnil, da je že večkrat dejal, da sebe vidi v izvršni funkciji. Prav tako še ni želel napovedati, ali bo morda ponovno kandidiral za župana Ljubljane. Današnje odločitve DZ ne jemlje kot poraz, poraz bi zanj bil, če bi umaknil kandidaturo.

Napovedi o 46, celo 48 glasovih naj ne bi bile "blefiranje" Janković tudi ni želel špekulirati, kdo ni glasoval zanj, saj bi moral po napovedanem seštevku dobiti 44 glasov. A kot je dejal, bodo nekateri "težko razlagali, da odločitev, ki je padla v ponedeljek, ni bila že dolgo pripravljena". Prav v ponedeljek so se v Listi Virant odločili, da Jankovića ne bodo podprli, z njim pa tudi ne bodo šli v koalicijo. Novinarje je tudi zanimalo, ali so bile napovedi o 46, celo 48 glasovih "blefiranje", kar pa je Janković zanikal.

V odmevih na TV Slovenija pa je Janković dejal, da če ne bo ponovno kandidat za mandatarja oziroma mandatar za sestavo vlade, kar naj bi se po njegovih besedah verjetno tudi zgodilo, bo še naprej vodil svojo stranko, za katero pa je dejal, da bo delovala na dolgi rok. Ob tem pa je Janković še dodal, da svoje odločitve o nadaljnjih korakih še ni sprejel.

Türk: Zoran Janković ostaja v mojih očeh resen kandidat za mandatarja Predsednik RS Danilo Türk je v odzivu na neizvolitev predlaganega kandidata za mandatarja obžaloval to odločitev in ponovno zatrdil, da je Zoran Janković "dober in resen" kandidat. "Zoran Janković ostaja v mojih očeh resen kandidat za mandatarja Republike Slovenije," je dejal, a ni izrecno potrdil, da bo Jankovića za mandatarja predlagal tudi v drugo: "Moje naslednje opravilo je posvetovanje z vsemi strankami." Türk pravi, da je še vedno preuranjeno odgovarjati na vprašanje, ali bi za mandatarja predlagal predsednika SDS Janeza Janšo.

"Videli smo veliko preigravanja" Izida glasovanja Türk ni želel komentirati, saj je to "stvar poslank in poslancev, ki bodo morali o tem razmisliti". O dogajanju v DZ je sicer povedal, da smo "videli veliko manevriranja, veliko taktike in veliko takega, da lahko rečemo, da tak da ni dobra popotnica" in opozoril na ustavo, kjer piše, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in tako niso vezani na kakršnakoli pravila. "Videli smo veliko preigravanja, videli smo ravnanje, ki ga lahko opišemo kot politični dribling, ne pa kot resno in dobro odločanje," je sklenil ter še enkrat poudaril, da se mora najprej ponovno posvetovati s strankami.

Mandatarja lahko predlagajo tudi poslanske skupine ali poslanci Zdaj lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih s parlamentarnimi strankami v štirinajstih dneh predlaga drugega kandidata za mandatarja ali ponovno Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Če v drugem krogu kandidat ne bo izvoljen, predsednik razpusti DZ, razen če ... Ponovne volitve se opravijo najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po preteku roka za vložitev kandidatur. V drugem poskusu imenovanja mandatarja je lahko vloženih tudi več kandidatur, najprej pa se glasuje o kandidatu, ki ga je predlagal predsednik republike. V primeru, da tudi v drugem krogu ni izvoljen noben kandidat, pa predsednik republike razpusti DZ in razpiše ponovne volitve, razen če poslanci sklenejo, da bo DZ opravil ponovljene volitve. V tretjem krogu sicer za izvolitev zadošča navadna večina poslanskih glasov.

Janša: Dokler ne bo podpisane koalicijske pogodbe, predloga za mandatarstvo ne bo Predsednik SDS Janez Janša je po neizvolitvi Jankovića ocenil, da je bilo neodgovorno, da se je Janković po podporo v DZ podal brez podpisane koalicijske pogodbe. Povedal je, da SDS predloga za njegovo mandatarstvo ne bo vlagala, dokler ne bo imela podpisane koalicijske pogodbe, ki zagotavlja trdno večino. Predlog za to, da bi SDS vložila predlog za mandatarja, po Janševih besedah tako še ni pripravljen. Sam ocenjuje, da je 50 glasov trenutno "največja možna trdna večina".

"Zdaj ni časa za ponavljanje glasovanja" Glede možnosti, da bi predsednik republike za mandatarja znova predlagal Jankovića, pravi, da je to njegova pravica, da pa v drugem krogu predsednik republike ni več edini predlagatelj: "Zagotovo je igra končana, če predlog za mandatarja istočasno vloži absolutna večina poslancev. V tem primeru namreč noben drug predlagatelj nima možnosti, da dobi naklonjenost absolutne večine glasov, in bi bilo vztrajanje pri takšnem predlogu zgolj izgubljanje časa." Sicer pa po njegovem mnenju zdaj ni časa za ponavljanje glasovanja, saj je pred DZ zgolj še en resen poskus, sicer bodo zaradi tako napisane zakonodaje najverjetneje predčasne volitve, pravi. "Čas, ki je pred nami, ni ponavljanje postopka in razreda, ampak je zadnji resen poskus pred ponovnimi volitvami," je dejal. Ali si te država lahko privošči, pa je po njegovih besedah drugi vprašanje.

Med DeSUS in štirimi strankami "ni bistvenih razhajanj" Janša je tudi povedal, da ponudba koalicijske pogodbe, ki jo je SDS pred časom poslala strankam, s strani SDS še velja. Štiri stranke so do zdaj uskladile vsa odprta vsebinska vprašanja, pogodba, ki ima 70 strani, pa je tudi parafirana. Vendar omenjene štiri stranke - SDS, Lista Virant, SLS in NSi - po Janševih besedah nimajo dovolj glasov za trdno večino, zato bodo potrebna še pogajanja z ostalimi strankami, je povedal. Pri tem glede DeSUS pravi, da med njimi ni bistvenih razhajanj. SDS bo imela po njegovih besedah v četrtek sejo izvršilnega odbora, na kateri bo ocenila položaj in se tudi formalno odločala, kako naprej. Prav tako bodo nadaljevali usklajevanja znotraj skupine omenjenih štirih strank.

"Svobodni so, da glasujejo za, da glasujejo proti in da se vzdržijo" Glede glasovanja v DZ pa Janša pravi, da so poslanci pri glasovanju svobodni: "Svobodni so, da glasujejo za, da glasujejo proti in da se vzdržijo. To je popolnoma v skladu z ustavo. Veliko vprašanje pa je, ali je v skladu z duhom ustave in voljo volivcev, vztrajati na kandidaturi, za katero nimaš večine in računat na to, da se bo kakšen glas vmes kupil."

Virant se bo zavzel za ustavno spremembo za javno odločanje o mandatarju Predsednik DZ in prvak Liste Virant Gregor Virant je nad dogodki v DZ zgrožen, zlasti nad "netransparentnostjo in manipulacijami, ki so ves čas visele v zraku", zato se bo zavzel za ustavno spremembo, s katero bi bilo odločanje o mandatarju javno. Po njegovem mnenju so njegovi poslanci z neprevzemom glasovnice pokazali, da niso skorumpirani.

"Le tako bomo lahko preprečili podmizne igrice, špekulacije, manipulacije ..." Virant je zagotovil, da so se poslanci Liste Virant o neprevzemu glasovnic odločili sami, zato, da bi zavarovali lastno integriteto. "Veliko jih je namreč padlo pod sum politične korupcije, saj se je govorilo o tem, da je zagotovljenih 46 in celo 48 glasov. Bili so objavljeni njihovi obrazi," je opozoril Virant. Za javno glasovanje o mandatarju se bo zavzel zato, ker meni, da bomo le tako lahko preprečili podmizne igrice, špekulacije, manipulacije in zagotovili politični higieno v državi.

"Ne bi bilo prav, da bi bil s takimi "prebežniki" izvoljen mandatar" Poudaril je še, da ne bi bilo prav, da bi bil s takimi "prebežniki" izvoljen mandatar. "Če želi nekdo, in sicer iz katere koli poslanske skupine podpreti mandatarja v nasprotju s sklepi stranke, ima do tega vso pravico, toda prav je, da to javno pove in da se ne igramo nekih podtalnih igric," je še dodal Virant. "Predstavljajte si, kako se ljudje počutijo pod takim pritiskom." Virant je še zagotovil, da se o novem kandidatu za mandatarja še ne pogovarjajo in da se tudi še ni sestal z Janezom Janšo. O novi koalicijski pogodbi bodo govorili "če in ko bodo povabljeni".

Veber: Vsi poslanci SD so glasovali za Jankovića, tudi Pahor Poslanci SD so prispevali vse glasove podpore mandatarskemu kandidatu Zoranu Jankoviću, je zatrdil vodja njihove poslanske skupine Janko Veber. Kot pravi, je na željo predsednika SD in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja tudi sam videl njegovo glasovnico, na kateri je obkrožil za Jankovića, ki sicer ni dobil dovolj glasov.

"Slovenija še naprej nima vlade s polnimi pooblastili" Kot je po glasovanju dejal Veber, se v poslanski skupini SD zavedajo, "da je situacija izjemno resna, da Slovenija še naprej nima vlade s polnimi pooblastili". "Zato to terja tudi pri Socialnih demokratih temeljit premislek, kako ravnati naprej," je poudaril. Slovenija po njegovih besedah ne more delovati v razmerah ob nepopolnem vladanju in tudi ob nepopolnem delovanju DZ. "To nam ne koristi niti na zunanjepolitičnem niti na notranjepolitičnem področju. To moramo resno analizirati in to je zdaj naša prva naloga, ki jo bomo opravili," je dejal, na več vprašanj pa ni želel odgovoriti. Tudi sicer Veber ni želel komentirati izida glasovanja, na katerih Janković ni prejel niti vseh glasov poslanskih skupin, ki so mu podporo napovedale. "Glasovanje je bilo tajno, poslanci so se pač odločili, kot so se odločili," je dejal.

Žerjav: Želeli smo, da je glasovanje jasno in čisto To zagotovo ni konec sveta, pričakujemo drugi krog, nepotrditev Zorana Jankovića za mandatarja komentira predsednik SLS Radovan Žerjav. Zatrdil je, da poslanci SLS glasovnic niso prevzeli, ker je bil pritisk medijev nanje prevelik in niso želeli biti tisti, ki bi se za nekom skrivali. Želeli so, da je glasovanje jasno in čisto, brez trohice suma. To je bila enotna želja njihovih poslancev in Žerjav meni, da so storili prav. Mandatar se namreč po njegovih besedah vendarle mora postaviti "na čisto in transparentno, brez skrivanja", ko se glasuje o njem.

Novakova: Nekako smo slutili, da Janković ne bo izvoljen Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je dejala, da je sicer delno presenečenje, da Janković ni dobil podpore, vendar pa so v NSi "nekako slutili", da ne bo izvoljen. Poudarila je, da poslanci NSi niso glasovali, ker niso želeli povzročiti sumov, da so oni tisti, ki so glasovali kakorkoli drugače, kot so obljubili. "Verjetno vsi niso glasovali tako, kot so obljubili, to pa je pravica poslancev, da glasujejo po svoji vesti," pa je komentirala dejstvo, da Janković ni zbral niti predvidenih 44 glasov. Ob tem je Novakova pojasnila, da bodo najprej počakali, da bo predsednik Türk podal svoj predlog, če bo to storil, sicer pa so vse možnosti odprte. Pogovori o koalicijski pogodbi predsednika SDS Janeza Janše se bodo tako po besedah predsednice NSi verjetno kmalu nadaljevali, saj "čas teče" in je treba nadaljnje korake narediti čim prej.

Erjavec: Vseh šest poslancev DeSUS podprlo Jankovića Vseh šest poslancev DeSUS je sledilo sklepu izvršnega odbora stranke, da DeSUS podpre Zorana Jankovića za mandatarja, pa je pojasnil predsednik stranke Karl Erjavec. Kot je napovedal, pa bodo podporo v morebitnem drugem krogu glasovanja vezali na to, da bo Janković jasno predstavil, kateri poslanci mu zagotavljajo večino. Erjavec je napovedal, da se bo po glasovanju, ko kandidat Janković ni prejel zadostne podpore, sestal s predsednikom republike.

Jurša: Glasoval sem za Jankovića Poslanec DeSUS Franc Jurša pa je po glasovanju zatrdil, da njegov glas ne manjka. "Če vi mislite, da sem to jaz, potem mislite. Jaz pa vem, da nisem," se je Jurša odzval na špekulacije, da naj bi od 44 obljubljenih zmanjkala dva glasova iz poslanske skupine DeSUS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin