Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 6. 2019,
9.16

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

ARSO toča nevihta

Sobota, 22. 6. 2019, 9.16

4 leta, 9 mesecev

vreme, 22. junij

Močni nalivi zajeli državo, meteorologi in geologi izdali opozorila #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Danes bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Mogoče bodo tudi močnejše nevihte s točo, zato je Arso izdal opozorilo. Geologi pa opozarjajo na povečano verjetnost zemeljskih plazov. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27, na Goriškem in ob morju okoli 29 stopinj Cezija.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, več sonca bo na zahodu. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo občasno še krajevne padavine, deloma nevihte, ki bodo na Primorskem manj verjetne.

Nevihtni sistem, ki je čez dan zajel Slovenijo, potuje naprej proti vzhodu Hrvaške, severu BIH in jugozahodu Madžarske, so sporočili na Facebookovi strani Neurje.si.

Kljub temu, da se je nad večjim delom Slovenije po prehodu padavin zjasnilo, ostaja ozračje nestabilno. V zahodnem delu države se lahko spet pojavijo plohe in nevihte. Zvečer in v prvem delu noči bodo na Primorskem še mogoče močnejše nevihte z nalivi in močnejšimi sunki vetra. Lokalno lahko zaradi močnih, dolgotrajnejših nalivov še narastejo in poplavijo hudourniški vodotoki, so še zapisali.

Nevihte z možnostjo močnejših nalivov se bodo lahko ponoči ponovno pojavljale tudi v notranjosti države, toča je manj verjetna. 

Povečana verjetnost zemeljskih plazov

Ponekod bo prehodno zapihal severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 23 do 26, na Primorskem do okoli 29 stopinj Celzija.

Geološki zavod Slovenije sporoča, da je danes zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v osrednji in vzhodni Sloveniji. Zemeljski plazovi se lahko pojavijo tudi v preostalih predelih države.

Uprava RS za zaščito in reševanje je za zdaj sporočila, da se je okoli 11.30 v Podpeci v občini Črna na Koroškem na lokalno cesto sprožil zemeljski plaz. S pomočjo delovnega stroja so ga odstranili lokalni gasilci.

Narasli hudourniki, na Koroškem plazovi

Zaradi neurij hitro naraščajo tudi lokalni vodotoki. Kot navaja stran Neurje.si na Facebooku, imajo gasilci v nekaterih delih Slovenije številne težave. Poglejte si video naraslega hudournika iz kraja Draga pri Šentrupertu na Dolenjskem.

Siloviti nalivi ob močnih neurjih ponekod po državi povzročajo številne težave. Lokalno ob neurjih hitro naraščajo hudourniški vodotoki. Gasilci imajo v nekaterih delih Slovenije številne težave. Video naraslega hudournika prihaja iz kraja Draga pri Šentrupertu, na Dolenjskem. Hvala Darko Golob za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Sobota, 22. junij 2019  

V Mislinji se je zamašila struga potoka v Spodnjem in Gornjem Doliču. Na kraju posredujejo gasilci. 

Največ nezgod na Koroškem

Za zdaj pa o največjih težavah zaradi vremena Uprava RS za zaščito in reševanje poroča s Koroškega. Na Prevaljah je tako meteorna voda zalila kleti stanovanjskega bloka, na cesto Prevalje–Leše pa sta se sprožila dva zemeljska plazova.

Gasilci so en plaz že očistili, na drugem pa cesto delno odprli za intervencijska vozila. Cesta je do nadaljnjega zaprta za preostala vozila. Plaz se je sprožil tudi na cesto Breznica–Strojna. S pomočjo delovnega stroja so ga odstranili gasilci.

Vodotoki zasuli cesto

Tako je bila videti cesta Šentanel–Prevalje, ko je bila danes popoldne zaradi številnih nalivov nekaj časa težko prevozna. Narasli hudourniški vodotoki so del ceste zasuli z blatom, lesom in kamenjem, navaja Neurje.si.

Zaradi silovitih nalivov je bila cesta Šentanel - Prevalje danes popoldan nekaj časa težko prevozna ali neprevozna. Narasli hudourniški vodotoki del ceste zasuli z blatom, lesom in kamenjem. Hvala Aleš Krautberger za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Sobota, 22. junij 2019

Medtem se je v dopoldanskih urah se je v Podpeci v občini Črna na Koroškem čez lokalno cesto sprožil zemeljski plaz, ki pa so ga s pomočjo delovnega stroja uspešno odstranili gasilci. Kasneje je v isti občini zemeljski plaz zajezil potok Meža. Gasilci PGD Črna na Koroškem so si plaz že ogledali, v naslednjem tednu pa ga bo saniralo podjetje Hudournik, povzema Uprava za zaščito in reševanje. 

Zaradi hudih nalivov je poplavilo reko Pako v Zgornjem Doliču na Koroškem. 

V Mežici je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo, s protipoplavnimi vrečami pa so jo zaščitili mežiški gasilci. Zaradi zemeljskega plazu je medtem zaprta cesta Onkraj Meže proti kmetiji Jež, urejajo pa jo delavci občinskega komunalnega podjetja in pripadniki civilne zaščite. Popoldanska toča z vetrom in nalivi je klestila tudi v Sevnici. 

Neurje je škodo povzročilo tudi v občini Brežice. Popoldansko neurje je razkrilo poslovni objekt, meteorna voda pa poplavila pet stanovanjskih objektov. Na krajih so posredovali gasilci PGD Bizeljsko, Veliki Obrež, Globoko, Brežice in Brežice okolica, ki so objekt pokrili ter iz stanovanjskih objektov izčrpali meteorno vodo.

Takole je pa poplavilo na območju Prekmurja: 

Nastale bodo močnejše nevihte

Danes so sicer izpolnjeni vsi osnovni pogoji za nastanek močnejših neviht, ki lahko ponekod ustvarijo debelo točo, močne sunke nevihtnega piša ter silovite nalive, poroča Neurje.si.

Strela Grosuplje | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj Najvišja, 3. stopnja nevarnosti je izdana za del notranjosti Hrvaške in skrajni vzhod Slovenije, kjer bo največjo nevarnost pomenila debela toča, 2. stopnja nevarnosti pa velja za preostale dele Slovenije, kjer so prav tako mogoče močnejše nevihte z intenzivnimi nalivi, sunki vetra in lokalno debelejšo točo, še dodajajo.

Opozorilo pred točo je danes izdal tudi Arso. Možnost močnejših neviht z nalivi, sunki vetra in točo bo sredi dneva, popoldne in zvečer.

Tako je neurje zajelo kraj Kozje:

Začetek tedna znova vroč

V ponedeljek in torek bo sončno in spet vroče. Predvsem v ponedeljek bo na Primorskem še pihala šibka burja, ponekod drugod pa severovzhodnik.

Toča v prejšnjih dneh:

Močno neurje pustošilo po Švici in severni Italiji

Zahodno Švico in severno Italijo je ponoči prizadelo močno neurje, ki je povzročilo tudi poplave, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V okolici Basla je hudournik odnašal celo avtomobile. Več ljudi je bilo treba reševati, ena oseba je bila huje poškodovana, je sporočila policija.

Hudournik je nastal iz običajno mirnega potoka med krajema Dombresson in Villiers v švicarskem kantonu Neuchatel. Odneslo je več avtomobilov z vozniki vred. Dombresson je ponekod poplavilo meter visoko, na posnetkih z območja pa je mogoče videti, kako hudournik divja čez naselje.

Poplavilo je tudi številne hiše in kleti. Popustilo je več brežin. Gasilci in reševalci so ponoči prejeli več kot 560 klicev na pomoč. Gasilci in reševalci pa so posredovali celo z dvema helikopterjema, ob sklicevanju na švicarske medije še poroča dpa.

Medtem je neurje s točo v petek zvečer pustošilo tudi po Torinu v Italiji. Videoposnetki prikazujejo bel tok toče, kako teče po cesti skozi neko naselje.

Danes pa je močno neurje prizadelo tudi Milano in okolico. Več cest in ulic naj bi poplavilo, poročajo italijanski mediji. STA
Ne spreglejte