Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 9. 2012,
12.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 21. 9. 2012, 12.23

8 let, 5 mesecev

Izginila alfa volkulja Tonka sum na krivolov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Spremljanje volkulje Tonke, ki je bila šestletna vodilna (alfa) samica tropa Vremščica - Nanos, se je zaključilo.

Slovenski raziskovalci so Tonko maja letos v okviru projekta Slowolf opremili s telemetrično ovratnico in na ta način spremljali njeno življenje. Teritorij njenega tropa je segal od Nanosa preko Vremščice in Pivške doline do Krasa in Brkinov. Pred približno petimi meseci je Tonka skotila pet mladičev, so sporočili s Slowolfa.

Primer zaradi suma krivolova že preiskujejo kriminalisti Pred nekaj dnevi je ovratnica poslala signal, da se je Tonka nehala premikati. V okolici Pivke je bila najdena njena ovratnica, ki je bila očitno prerezana in odvržena. Obstaja sum, da je bila volkulja nezakonito ubita. Primera se je že lotila kriminalistična policija, preiskava pa še poteka.

Izguba alfa volkulje najverjetneje pomeni razpad tropa Izguba alfa volkulje pomeni hud udarec za vsak trop volkov, saj se s tem poruši socialna struktura v njem. Volčji tropi so praviloma družine, ki jih sestavljajo vodilni par (alfa samec in alfa samica) in njuni potomci - različno stari mladiči.

Preživetje mladičev je malo verjetno Vodilne samice ne more nadomestiti ena od drugih volkulj v tropu, saj bi to pomenilo, da bi se morala parit s svojim očetom. Glede na to, da pri volkovih obstajajo močni mehanizmi za preprečevanje parjenja v sorodstvu, običajno ob izgubi enega od vodilnih volkov trop razpade. V takšnih primerih je preživetje mladičev malo verjetno, kar velja tudi za Tonkine letošnje mladiče, ki so sedaj tako zgodaj izgubili svojo mater.

Ne spreglejte