Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 10. 2014,
9.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 3. 10. 2014, 9.44

8 let

Iz SMC v Mariboru izstopilo 41 članov. Cerar krizo v stranki zanika. (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lokalnemu odboru SMC Maribor očitajo nepravilnosti pri imenovanju kandidatne liste za mestne svetnike v Mariboru, zato je 41 članov SMC podalo izstopne izjave in zapustilo stranko.

Ustanovni člani SMC Matija Sprogar, Matevž Grajfoner, Robert Šitum in drugi so se za to odločili zaradi hujše kršitve pravilnika in statuta stranke v izvedbi volitev s strani lokalnega odbora SMC v Mariboru, poroča časnik Večer.

Kršen statut stranke V sporočilu za javnost so zdaj že nekdanji člani SMC zapisali, da je bilo imenovanje liste kandidatov za mestne svetnike in kandidata za župana v Maribor izključna pristojnost predsedstva lokalnega odbora, brez vednosti vseh članov SMC, ki so aktivni v lokalnem odboru. Člani, ki so izstopili, poudarjajo, da je bil s tem, ko jih predsedstvo lokalnega odbora ni obvestilo in vključilo v soodločanje o kandidatni listi za lokalne volitve, kršen statut stranke SMC.

Nekdanji člani lokalnega odbora so zapisali še, da na tajno glasovanje za potrditev predlaganih list h kandidaturi za mestni svet niso bili vabljeni vsi člani stranke iz Maribora. Zato menijo, da je mogoče, da rezultati volitev niso bili korektni, "ker ni bila omogočena glasovna pravica vsem članom SMC v mestni občini Maribor", so izpostavili.

41 članov se je odločilo za nepreklicni odstop iz stranke SMC zaradi neupoštevanja podpore k izvolitvi posameznih predlaganih članov.

Odbor očitke zavrača in opozarja na negativno predvolilno kampanjo Iz vodstva lokalnega odbora so nam sporočili, da se jim zdi nenavadno, da se o izstopu članov oziroma o nameri izstopa članov obvešča medije en dan pred volilnim molkom in dva dni pred volitvami. Hkrati pa se jim zdi nenavadno tudi to, da so na domnevne nepravilnosti opozorili zdaj, čeprav so od dneva glasovanja o kandidatnih listah pretekli več kot trije tedni.

Vse očitke so ostro zavrnili in izpostavili, da "navedeno kaže na okoliščine, da so bile v stranko včlanjene osebe, ki že od začetka niso imele iskrenih namenov" in da želijo s takšnimi potezami zgolj škodovati stranki.

"Izstopa tik pred nedeljskimi volitvami si ne moremo predstavljati drugače kot del negativne predvolilne kampanje. Takšno raven politične kulture obžalujemo in zavračamo," so še zapisali in zatrdili, da lokalni odbor SMC Maribor še vedno deluje enotno.

To lahko kodi kandidaturi kandidata SMC za župana Kandidat SMC za mariborskega župana Anton Kranjc, ki je tudi nosilec strankine liste kandidatov za mestni svet pa je za STA povedal, da z izstopi ni bil seznanjen, meni pa, da to lahko po njegovem škodi tudi njegovi kandidaturi. Po njegovem gre za izrazito neprimeren čas. Meni, da je to nekdo naredil s premislekom, saj zakaj bi sicer to počel le dva dni pred volitvami.

"Zadnja dva tedna sploh nismo govorili o tem ali da bi kdorkoli omenil kakšen problem, saj smo bili vsi okupirani s predvolilno kampanjo. Tudi ko smo zaključevali listo kandidatov, posebnih protestov ni bilo, morda je bilo nekaj takih, ki so bili nezadovoljni, ker niso prišli na listo," je dejal Kranjc. Slednji še meni, da so imeli očitno v stranki nekaj ljudi, ki skušajo vnesti nemir in razdreti delovanje stranke.

Ne spreglejte