Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
1. 8. 2012,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 13.57

8 let

Istra suha, a še ne presušena

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Rižanskem vodovodu, ki oskrbuje vse obalne občine, upajo, da bodo včeraj vpeljane prepovedi uporabe vode preprečile ali vsaj zavrle še bolj drastične ukrepe. V hrvaški Istri jim je to uspelo.

Od včeraj je na slovenski Obali prepovedana uporaba vode za zalivanje vrtov, zelenih površin in športnih igrišč, v kmetijske namene (razen v toplih gredah in rastlinjakih), za pranje javnih in zasebnih površin, osebnih avtomobilov, tovornih vozil in vozil javnega prevoza, polnjenje bazenov in prhanje na plažah. Prav tako brez posebnega dovoljenja vodovoda ni dovoljen odjem vode iz hidrantov ali oskrba prek prevozov s cisternami. Odločali bodo učinki omejitve porabe Porabnikom za zdaj ne omejujejo dobave, a jih pozivajo na skrajno smotrnost pri porabi vode, kajti če včeraj uveljavljena prepoved ne bo dala rezultatov, bodo redukcije neizogibne. Na naše vprašanje, za koliko časa še zadoščajo trenutne zaloge pitne vode, sicer niso odgovorili, predvsem zato, ker je minilo premalo časa, da bi se lahko opredelili učinki včerajšnjih prepovedi. "Več bomo vedeli v naslednjih dneh, a če ne bo zadostnega učinka in če se bo ravnovesje v vodovodu zrušilo, bomo morali dobavo začeti omejevati za nekaj ur dnevno že ta konec tedna," je posvarila Sara Milenkovski iz Rižanskega vodovoda. Pravi dež pogrešajo že deset mesecev Dežja ni v kratkoročnih napovedih, sicer močni nalivi in nevihte so kratkotrajni in zato jim bistveno ne uspe blažiti suše. "Hidrološka suša je nastajala celo leto; ker ni deževalo od lanskega oktobra, se jeseni in pozimi vodne zaloge niso obnovile, kar se zdaj, ko je poraba voda bistveno večja, zelo nazorno pokaže," je še povedala predstavnica Rižanskega vodovoda. Istrski vodovod: Najnižja gladina vode v zgodovini Primerljivo resne sušne razmere so bile nazadnje v Istri leta 1986, ko so bili prisiljeni v redukcije tako na slovenski kot na hrvaški strani. "Gladina vode v akumulaciji je danes najnižja v zgodovini," je za Planet Siol.net povedala direktorica Istrskega vodovoda Buzet Laura Šuperina.

V vodovodu, ki s pitno vodo oskrbuje vso hrvaško Istro z izjemo Pulja z bližnjo okolico in Labina na vzhodni obali, pa kljub temu o redukcijah za zdaj ne razmišljajo. "Naši izviri imajo približno 30 odstotkov manj vode, kot bi pričakovali v tem letnem času, a smo od leta 1986, ko smo imeli le dva izvira, pridobili nove izvire, kar danes rešuje razmere," je pojasnila Šuperina. Omejitev porabe učinkuje V celi hrvaški Istri velja podobna omejitev, kot jo je včeraj uvedel Rižanski vodovod, že od prejšnjega ponedeljka, 23. julija. Pri sosedih je, kot kaže, učinkovala: "Zelo zadovoljni smo z učinki po enem tednu, saj se je poraba zmanjšala za približno 26 odstotkov, kar je v tem obdobju velike porabe izjemno pomembno."

Zadovoljni so tudi v puljskem vodovodu, ki oskrbuje jug istrskega polotoka. Pri njih so dober teden trajajoče omejitve zajezile porabo za 12 odstotkov, nam je odgovoril Dean Banko, ki v podjetju Vodovod Pula vodi oddelek proizvodnje, distribucije in vzdrževanja.

Kršiteljev razmeroma malo V obeh vodovodnih podjetjih ugotavljajo, da so ljudje v Istri večinoma dobro in odgovorno sprejeli omejitve. "V tem tednu smo raziskali približno 40 prijav in le v nekaj primerih je bila ugotovljena kršitev in izdana odločba o omejitvi porabe ali celo izklopu," je povedal Banko. Če bo disciplina, dobave vode ne bodo omejevali Tudi Šuperina se ne pritožuje nad številom kršiteljev, zato sta oba enotnega mnenja: če se bo disciplinirano varčevanje nadaljevalo in če ne bo neprijetnih presenečenj glede kakovosti vode v teh sušnih razmerah, lahko upamo, da nadaljnjih zaostrovanj pri omejevanju porabe vode ni pričakovati. Turisti ponekod tudi sedemkratno povečajo porabo "Ocenjujemo, da se bomo prebili skozi avgust, tudi zato, ker že v drugi polovici meseca pričakujemo manjšo porabo," napoveduje direktorica največjega vodovoda hrvaške Istre. Turizem je namreč trenutno največji porabnik vode, saj povprečna poraba za več kot štirikrat presega porabo stalnih prebivalcev. "Ponekod je v tem obdobju ta razlika tudi sedemkratna," pojasni Šuperina. Po vodi hrepenijo na vsem evropskem jugu O razsežnosti suše in posledično manjših zalogah vode poročajo tudi drugod na jugu Evrope. V italijanski regiji Toskana se, na primer, prav tako srečujejo z zgodovinsko najnižjimi zalogami, ki so tudi do 60 odstotkov nižje kot dolgoletno povprečje za ta letni čas.

Ne spreglejte