Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 3. 2008,
18.53

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 3. 2008, 18.53

8 let, 6 mesecev

IPI poziva k dialogu v slovenskem medijskem prostoru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Delegacija Mednarodnega inštituta za tisk (IPI) je pozvala k dialogu v slovenskem medijskem prostoru.

Kot so dejali, niso prišli, da bi podajali sodbe o pritiskih na medije v Sloveniji, a so po drugi strani opozorili, da če bodo politiki načeli kredibilnost medijev, potem bodo sami težko kredibilno podali svoje sporočilo.

Delegati so zgroženi, da se podpisniki peticije soočajo s kazensko ovadbo Misija IPI je v Slovenijo prišla na pogovore s predstavniki medijev in politike glede novinarske peticiji o vplivu države na slovenske medije, pod katero se je podpisalo 571 slovenskih novinarjev. Pri tem so izrazili zgroženost, da se podpisniki peticije soočajo s kazensko ovadbo zaradi sramotenja države, in izrazili upanje, da tožilstvo postopka ne bo začelo, vendar pa so po drugi strani tudi poudarili, da namen njihovega obiska ni bil podajati sodb, ampak predloge, kako bi situacijo v slovenskem medijskem prostoru izboljšali.

Dadge: Vse stranke bi morale v predvolilnih programih podpirati dialog o medijih

Največji problem je po njihovem predvsem pomanjkanje dialoga, ker "nihče ne govori z nikomer". "Vsak, s katerim smo govorili na naši misiji, meni, da je nekaj narobe, vendar pa se nihče ne pogovarja preko te politične oz. medijske razdeljenosti. V slovenskem medijskem prostoru bi se morali začeti bolj pogovarjati, tako uredniki in novinarji, kot tudi politične stranke. Pogovori bi morali biti o slovenskem medijskem prostoru in o prihodnosti, kakšno medijsko okolje bi Slovenija rada imela," je povedal direktor IPI David Dadge in predlagal, da bi morale vse stranke pred volitvami v svojih programih jasno nakazati, da podpirajo dialog o medijih in da si želijo sprememb v tem prostoru, v katerem ne bi smelo biti nobenih dvomov o kakih pritiskih vlade na medije.

Mudry: Moj občutek je, da odnosi med mediji in politiki niso pošteni Trije člani delegacije IPI so se sicer vztrajno izogibali mnenjskim sodbam, ali v Sloveniji obstajajo pritiski politike na novinarje, vendar pa je Pavol Mudry iz slovaške tiskovne agencije Sita posredno nakazal, kaj si misli. "Mediji in politiki ne morejo imeti prijateljskih odnosov, ampak morajo imeti poštene odnose. Moj občutek pa je, da v Sloveniji ti odnosi niso pošteni," je dejal Mudry.

"Politiki bodo morali svoje obljube izpolniti"

Sicer so probleme v slovenskem medijskem prostoru priznali tudi vodilni slovenski politiki, so povedali člani IPI. Na svojem obisku v Sloveniji so se med drugim srečali s predsednikom republike Danilom Türkom, predsednikom parlamenta Francetom Cukjatijem, ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem ter predstavniki opozicijske LDS. "In vsi so obljubili, da si želijo dialog," so pojasnili člani delegacije IPI in poudarili, da bi te obljube morali politiki tudi izpolniti.

"Svoj del odgovornosti morajo nositi tudi mediji" Vendar pa so odnosi med politiki in mediji "dvosmerna cesta", kjer morajo svoj del odgovornosti nositi tudi mediji. Mediji morajo ohranjati kredibilnost, za to pa morajo prevzemati odgovornost za svoja ravnanja. Vendar pa je največja nevarnost za slovenski medijski prostor, da bi politiki načeli to kredibilnost medijev in nato ne bi mogli več preko medijev posredovati svojih sporočil. "Gre za simbiotski odnos," je dejal Dadge.

"Komu bodo sicer državljani zaupali, če ne medijem?"

Pobudo za ta dialog bi morali dati novinarji in nato vanj pritegniti tudi druge strukture družbe, predvsem izdajatelje, lastnike in politike, da bi tako lahko ohranili kredibilnost, ki je nujna za medije. "Komu bodo sicer državljani zaupali, če ne medijem? Politikom? Toda kako?" se je vprašal Radomir Ličina, sicer urednik srbskega dnevnika Danas.

"Dialog o prihodnosti medijskega prostora ostati na notranji ravni" V delegaciji IPI so sicer napovedali še, da sicer podpirajo ustanovitev neodvisne komisije, ki bi preučila obtožbe v novinarski peticiji, vendar pa sami ne želijo sodelovati v njej, še posebej ne pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami. Kot so poudarili, mora dialog o prihodnosti slovenskega medijskega prostora ostati predvsem na notranji ravni. So pa napovedali, da bodo prihodnji teden poslali poročilo z obiska v Sloveniji, predvidoma po parlamentarnih volitvah v Sloveniji pa se bodo morda znova oglasili.

Ne spreglejte