Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sobota,
17. 10. 2015,
11.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Imre Balogh slaba banka

Sobota, 17. 10. 2015, 11.46

6 let, 7 mesecev

Imre Balogh želi spremembe v slabi banki vpeljati z "200 kilometri na uro"

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Do političnega vmešavanja imam ničelno toleranco, pravi novoimenovani glavni izvršni direktor slabe banke Imre Balogh.

Cilj je DUTB spremeniti v kooperativno, pregledno, dobro delujočo in še bolj učinkovito inštitucijo, je v pogovoru za Sobotno prilogo povedal novi začasni izvršni direktor slabe banke Imre Balogh.

Vonja po korupciji ne komentira Madžar, ki je pred dnevi nasledil odpoklicanega izvršnega direktorja, Šveda Torbjorna Mannsona, ni dal odgovora na vprašanje, ali se bo prijavil na razpis za (stalnega) glavnega izvršnega direktorja DUTB. Komentirati ni želel niti četrtkovih kriminalističnih preiskav na sedežu slabe banke, prav tako ne nedavnih izjav razrešenega Larsa Nyberga, da v družbi Sava smrdi po korupciji.

"To je njegovo stališče, sam imam svoje stališče, ne bi pa želel komentirati kateregakoli procesa, s katerim se ukvarjamo."

Brez tolerance do pritiskov politike Balogh prav tako ni želel konkretno komentirati besed Mateja Narata iz družbe Sava, ta je dejal, da je DUTB nekooperativna, je pa dejal, da različni interesi dolžnikov in upnikov neizogibno vodijo do konfliktov.

"Konflikti so nekaj normalnega in sta vedno dve strani. Tu ne govorimo o (ne)sodelovanju, temveč o obnašanju obeh strani, ki lahko vodi v tak ali drugačen rezultat."

Kot izpostavljen primer v portfelju DUTB je navedel družbo Cimos, za katero pravi, da v primeru uspeha "bo to izjemnega pomena za Slovenijo", sam je optimističen.

Odhod napovedala še dva tujca Pred dnevi sta odhod iz slabe banke napovedala še dva tujca, Kaspar Ojasoo in Janne Harjunpaa. Balogh za njiju pravi, da ju DUTB potrebuje, saj sta strokovnjaka vsak na svojem področju.

Političnih pritiskov začasni glavni izvršni direktor ne čuti, tudi v preteklosti jih ni, ima pa do političnega vmešavanja ničelno toleranco, je še dejal Balogh, ki je pred tem sedel v upravnem odboru slabe banke kot neizvršni direktor.

Menjava, ker Mramor Nybergu ni več zaupal Spomnimo, vlada je prejšnji teden razrešila predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga in odpoklicala izvršnega direktorja Manssona. Finančni minister Dušan Mramor je namreč po razkritju izplačil, ki niso bila v skladu s plačno politiko v DUTB, dejal, da Larsu Nybergu ne zaupa več, saj ga je ta zavajal.

Po razrešitvi je Nyberg pisal premierju Miru Cerarju, ga opozoril na korupcijo v primeru družbe Sava in ga vprašal, ali je izvzem Savinega premoženja iz DUTB, kar po besedah Nyberga načrtuje vlada, v interesu Slovenije ali le vodstva Save. Tudi zato so se okrepila ugibanja, ali so bile visoke plače res razlog, da je moralo prejšnje vodstvo DUTB oditi.

Cerar je sicer na navedbe v Nybergovem pismu odvrnil: "Vsako namigovanje o korupciji absolutno in odločno zavračam. Mislim, da je to celo nekoliko nespodobno."

Na mesto Nyberga je vlada za novega predsednika upravnega odbora imenovala Marka Simonetija.

Ne spreglejte