Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2011,
8.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 2. 9. 2011, 8.00

8 let

Hrvaška izsiljevala z dokumenti o trgovini z orožjem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tednik Mladina piše, da je Hrvaška leta 2007 izsiljevala Slovenijo zaradi nezakonite trgovine z orožjem. SDS: Vlada Janeza Janše ni bila nikoli tarča nobenih izsiljevanj.

Dva meseca preden sta avgusta 2007 Janez Janša in Ivo Sanader na Bledu dosegla načelni sporazum o reševanju vprašanja meje, je Hrvaška slovenski politiki zagrozila z objavo "zadev, ki so se dogajale v letih 1990, 1991 in 1992", poroča Mladina. Depeša tedanjega slovenskega veleposlanika v Zagrebu O izsiljevanju oz. grožnjah slovenski politični eliti po poročanju Mladine priča zapis sestanka, depeša, ki jo je tedanji slovenski veleposlanik v Zagrebu Milan Orožen Adamič poslal v Ljubljano. Prav tako naj bi o tem pričal podatek, da je tedanje zunanje ministrstvo poročilo o sestanku poslalo v kabinet tedanjega predsednika vlade Janeza Janše. Po poročanju Mladine gre za zapisnik sestanka Orožen Adamiča z Nevenom Pelicarićem, pomočnikom hrvaške zunanje ministrice, z datumom 18. junij 2007. Na njem je Pelicarić slovenskemu veleposlaniku med drugim izročil noto v zvezi z informacijami v nekaterih medijih, da naj bi Sova prisluškovala hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju.

Orožen Adamič: Ne verjamem, da gre za dokumente o trgovini z orožjem V pogovoru pa je Pelicarić po poročanju veleposlanika tudi izrazil bojazen, da se "lahko zgodi marsikaj, še posebej, če bodo v javnost prišle zadeve, ki so se dogajale v letih 1990, 1991 in 1992. Slednje bi bilo zelo neugodno za slovensko politiko." V depeši sicer ni izrecno navedeno, da se pisanje nanaša na nezakonito trgovino z orožjem, tudi Orožen Adamič je v pogovoru za Mladino poudaril, da sam ne verjame, da bi lahko šlo pri dokumentih iz let 1990 - 1992 za dokumente o trgovini z orožjem.

Kot poroča tednik, pa o pomembnosti depeše priča dolg seznam naslovnikov, med katerimi je bila tudi projektna skupina slovenskega zunanjega ministrstva za mejo s Hrvaško.

Dva meseca po domnevni grožnji je Janša privolil v sporazum Slovenija je sicer po pisanju tednika v tem času vztrajala pri meji, ki je bila določena s sporazumom Drnovšek-Račan, Hrvaška pa je zahtevala, da o konfliktu presoja nekdo tretji, recimo pomorsko sodišče v Hamburgu ali mednarodno sodišče v Haagu. Dva meseca po omenjeni grožnji pa je Janša privolil v načelni sporazum o tem, da se vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško reši pred mednarodnim sodiščem v Haagu, je še poročala Mladina.

Pelicarić zanika navedbe Mladine Pelicarić je navedbe Mladine o srečanju že zanikal. Kot je pojasnil, se tega srečanja spomni, ker ni bilo običajno. Tedanjega slovenskega veleposlanika Orožen Adamiča je povabil, da bi mu izročil diplomatsko noto, s katero je hrvaško zunanje ministrstvo od slovenske vlade zahtevalo, naj pojasni poročanja slovenskih medijev o domnevnem prisluškovanju Sanaderju.

Nista se srečala na štiri oči To je bil prvi del srečanja, medtem ko so na drugem govorili o tem, kdo iz Slovenije se bo udeležil takratnega Croatia Summita v Dubrovniku, je še povedal Pelicarić, ki je od leta 2009 hrvaški veleposlanik v Madridu. Dodal je še, da se z Orožen Adamičem nista srečala na štiri oči, temveč sta bila navzoča tudi njuna sodelavca, o čemer obstaja zapisnik hrvaške strani. "Prebral sem, kar je pisala Mladina. Kar omenjajo, ni bila tema pogovora. Nikoli v nobenem kontekstu nisem povedal kaj takega," je dejal Pelicarić.

Pelicarić: To enostavno ne drži "Dejstvo je, da je srečanje bilo, kot je tudi dejstvo, da smo vložili noto. O tem, kar navaja Mladina, se nismo pogovarjali ne med srečanjem, ne prej in ne potem. To enostavno ne drži," je poudaril Pelicarić. Tudi do tega, da bi bil narobe razumljen, po njegovem ni moglo priti, ker se z Orožen Adamičem o tem sploh nista pogovarjala.

Kot je navedel, o vsebini srečanja govori tudi sporočilo za javnost, ki ga je še vedno možno prebrati na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva. Pri tem je spomnil, da hrvaška stran na protestno noto iz junija 2007 ni dobila odgovora, zato so jo septembra istega leta ponovili, sicer pa tudi takrat ni bilo odgovora iz Slovenije.

SDS: Vlada Janeza Janše ni bila nikoli tarča izsiljevanj Na omenjene navedbe so se že odzvali v stranki SDS in zapisali, da vlada Janeza Janše ni bila nikoli tarča nobenih izsiljevanj. "Tedanja predsednika slovenske in hrvaške vlade Janez Janša in Ivo Sanader se leta 2007 na Bledu nista dogovorila za reševanje obmejnega spora na Meddržavnem sodišču v Haagu, temveč le za ustanovitev komisije, ki bi proučila tudi to možnost," navajajo v SDS.

Ob tem dodatno pojasnjujejo, da bi tedanji premier Janša v skladu z dogovorom med vsemi slovenskimi parlamentarnimi strankami na dogovor s Hrvaško pristal le v primeru, če bi bili izpolnjeni trije v slovenski politiki dogovorjeni pogoji: da se za izhodišče vzame stanje na meji na dan osamosvojitve; da se pri presoji upošteva načelo zunanje pravičnosti; da mora biti presoja ali arbitraža opravljena o vseh spornih točkah na meji in ne samo o meji na morju.

"Depešo je Mladini dala na razpolago Pahorjeva vlada" V stranki so prepričani, da je depešo "Mladini radodarno dala na razpolago Pahorjeva vlada" in da skušajo "vsak teden proizvesti novo ali pogreti kakšno staro afero", medtem ko SDS predstavlja alternativni program.

Slapnik vlado sprašuje, ali je objavljena depeša pristna

Poslanec Zares Tadej Slapnik pa je medtem na predsednika vlade Boruta Pahorja in zunanjega ministra Samuela Žbogarja naslovil vprašanje, ali je depeša o sestanku namestnika hrvaške zunanje ministrice in slovenskega veleposlanika pristna. Če je, poslanec zunanje ministrstvo poziva, da z depeše umakne oznako zaupno in jo javno objavi.

Poslanec Pahorja tudi sprašuje, ali držijo navedbe, da je bila omenjena depeša poslana tudi v kabinet tedanjega predsednika vlade Janeza Janše, in ali je tedanji predsednik vlade v zvezi z depešo opravil kakšne pogovore s tedanjim zunanjim ministrom in veleposlanikom Slovenije na Hrvaškem ter svojimi svetovalci v kabinetu, zunanjo ministrico ali predsednikom hrvaške vlade". Če jih je, Slapnik Pahorja poziva, da prekliče tajnost zabeležk ali zapisnikov o omenjenih sestankih.

Ne spreglejte