Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2018,
15.35

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

maska pust

Sobota, 10. 2. 2018, 15.35

6 let, 2 meseca

Hrušico zasedli škoromati, veselo tudi drugod po Sloveniji #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
pust | Foto STA

Foto: STA

Slovenija je ta konec tedna v znamenju številnih karnevalov in povork pustnih šem. Danes je bilo med drugim veselo v Ljubljani, Kopru, Litiji in Hrušici. 

Ulice stare Ljubljane so danes preplavile pustne maškare. Na Zmajevem karnevalu so se s skupinskimi maskami predstavili ljubljanski vrtci in osnovne šole, zimo pa so jim pomagale odganjati tudi značilne maske iz ljudskega izročila. Zvoncem kurentov je tako vsaj za nekaj minut uspelo priklicati sončne žarke nad sicer sivim mestom.

Tradicionalni Zmajev karneval je bil letos obarvan s temo evropske kulturne dediščine in 70. obletnico Lutkovnega gledališča Ljubljana. Pustni sprevod je zaznamovala bogata zgodovina osrednjega slovenskega lutkovnega gledališča, ki uprizarja lutkovne in dramske predstave za otroke, mlade in odrasle.

Pisane maske so se zbrale na Novem trgu in se nato z velikim zmajem in bežigrajsko godbo z mažoretkami na čelu podale po ulicah stare Ljubljane. Spremljali so jih tudi liki iz Lutkovnega gledališča, predstave katerega so bile tudi navdih za otroške skupinske maske.

Hrušico danes zasedli škoromati

Pustna sobota je tudi dan, ko škoromati v domači Hrušici hodijo po vasi in pobirajo različne dobrote, ki jih zanje pripravijo domačini. To je resno delo, ne zabava, je ob današnjem sprevodu po vasi, od hiše do hiše, povedal eden izmed škoromatov iz hrušiškega sprevoda, ki ga bodo sklenili na večernem druženju.

Med območji v Sloveniji, kjer se je ohranilo največ tradicionalnih pustnih mask, je zahodni del, med katerimi so na južnem območju Brkinov in Podgrajsko-Matarskem podolju tudi škoromati.

V skupini škoromatov je okrog 22 različnih pustnih mask. Najbolj prepoznaven lik je škoromat, oblečen v ovčje kože, z zvonci okrog pasu in koničastim pokrivalom, okrašenim s papirnatimi rožami in barvnimi trakovi. "Takih je v skupini, kot je naša današnja, okrog deset. Ponavadi je tako, da lahko posameznik skozi leta izbira različne like," je povedal škoromat.

Oglejte si nekaj utrinkov iz pustne Hrušice.

pust | Foto: STA , Foto: STA , Pust | Foto: STA , Foto: STA , pust | Foto: STA , Foto: STA , Pust | Foto: STA , Foto: STA ,

Ne spreglejte