Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
12.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 12.17

8 let

Hrana v javnih zavodih bo lahko bolj kakovostna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sprememba zakona o javnih naročilih bo omogočila, da bodo osnovnošolci, otroci v vrtcih, oskrbovanci v domovih za ostarele in bolniki v bolnišnicah deležni bolj kakovostne hrane.

Kot so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo je obstoječi zakon javne zavode pri naročanju nekoliko dražje ekološke in integrirane hrane omejeval.

Kakovost je relativna

Direktor direktorata za varno hrano pri ministrstvu za kmetijstvo Matjaž Kočar je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da je hrana v javnih zavodih tudi do sedaj ustrezala standardom, kakovost pa je, tako Kočar, relativna. Kočar je opozoril, da gre pri uveljavitvi novosti na področju zakona o javnem naročanju za velik premik pri zagotavljanju kakovostne hrane predvsem za t.i. ogroženo populacijo. Zakonska novost bo namreč vplivala na hrano 160.000 šolarjev v osnovnih šolah, 55.000 otrok v vrtcih, 20.000 oskrbovancev v domovih ostarelih občanov in na hrano oskrbovancev v bolnišnicah.

Prejšnji zakon omejeval oskrbo s kakovostno hrano Kočar je povedal, da je s strani ravnateljev in direktorjev omenjenih javnih zavodov dalj časa prihajala pobuda za možnost oskrbe s kakovostno hrano. "Zakon o javnem naročanju je na nek način omejeval ta postopek, saj je bil naravnan v smeri ekonomike. Ministrstvo za kmetijstvo je preko DZ uspelo nekoliko spremeniti člen zakona, ki bo tako omogočal javnim zavodom izvajanje javnih naročil po odprtih sklopih in z zahtevo, da so živila, kot so sadje in zelenjava, pridelana na ekološki ali celo integriran način," je dodal Kočar.

Slovenski pridelovalci lahko postanejo aktivni partner pri dobavi

Spremenjen zakon obenem neposredno omogoča slovenskim pridelovalcem in predelovalcem, da postanejo aktivni partner pri dobavi in oskrbi omenjenih zavodov z hrano, ki izpolnjuje določene kriterije.

Večja konkurenčnost na trgu Po njegovih besedah je namen spremembe zakona, ki začne veljati 2. marca, tudi odpreti trg, postaviti večjo konkurenčnost. Pričakuje, da se bo interes po obsegu ekološke in integrirane pridelave povečal, kar bi pomenilo manjši pritisk na okolje zaradi manjše uporabe pesticidov.

Na ponudbi do sedaj ni bilo ekoloških izdelkov "Sedaj so na vrsti ravnatelji in direktorji javnih zavodov, da bodo te možnosti upoštevali in jih vključili v svoje razpise," je opozoril Kočar in dodal, da je obstoječi zakon javne zavode do zdaj omejeval na ponudbo veletrgovcev, ki so nudili celotne sklope hrane. Na ponudbi do zdaj ni bilo ekoloških izdelkov, ni bilo sadja in zelenjave iz integrirane pridelave.

Ne spreglejte