Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2012,
8.15

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 3. 7. 2012, 8.15

8 let, 1 mesec

GSK bo moral plačati tri milijarde dolarjev kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britansko farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline (GSK) je v ponedeljek privolilo v izvensodno poravnavo obtožb o napačnem trženju zdravil ter zavajanju potrošnikov in zveznih regulatorjev.

GSK je pristal v plačilo največje tovrstne odškodnine v zgodovini - skupaj tri milijarde dolarjev. Ameriške oblasti so doslej največ zaračunale domačemu Pfizerju, ki je leta 2009 plačal 2,3 milijarde dolarjev kazni zaradi napačnega trženja skupaj 13 zdravil. V ZDA dovoljenje za prodajo zdravila izda Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA), ki tudi določi, za kakšen namen se lahko določeno zdravilo uporablja.

Zdravilo proti depresiji so prodajali tudi mlajšim od 18 let GSK je na primer prodajal zdravilo proti depresiji paxil mlajšim od 18 let, čeprav je bilo dovoljenje izdano le za odrasle. Drugo zdravilo proti depresiji wellbutrin pa je podjetje prodajalo tudi kot zdravilo proti odvečni telesni teži in za povečanje spolne sle. GSK prav tako ni dal dovolj nujnih informacij FDA glede zdravila za sladkorno bolezen avandia.

Del odškodnine bodo dobili tudi uslužbenci podjetja Za vsa tri zdravila bo podjetje odštelo tri milijarde dolarjev, od tega je milijarda kazenske odškodnine, drugi dve milijardi pa civilne. Del slednje bodo dobili tudi uslužbenci podjetja, ki so prekrške prijavili organom pregona. Kazenskih ovadb za zdaj ni, vendar pa jih pravosodno ministrstvo proti posameznikom iz podjetja lahko vloži kasneje.

Zavajajoči članki in podkupovanje s toplicami Podjetje je svojo kampanjo napačnega trženja vodilo tudi z zavajajočimi članki v zdravstvenih revijah in podkupovanjem zdravnikov s toplicami in drugimi darili. GSK je zavajal vse od 90. let prejšnjega stoletja pa do leta 2007.

Vodstvo obljublja, da se to ne bo ponovilo Glavni izvršni direktor podjetja Andrew Witty je v pisni izjavi sporočil, da so se te stvari dogajale v nekem drugem obdobju in se sedaj ne. Poudaril je, da tega več ne bodo prenašali in so se iz napak naučili. Odgovorne uslužbence podjetja lahko doletijo tudi finančne kazni.

Dogovor o poravnavi predvideva, da bo 300 milijonov dolarjev šlo zveznim državam zaradi prevar okrog zdravil, ki jih je podjetje predrago prodajalo prek programa zveznega zdravstvenega zavarovanja za revne medicaid. Za naslednjih pet let pa bo nad ravnanjem GSK bdel generalni inšpektor ameriškega ministrstva za zdravstvo.

To ni prva kazen za to farmacevtsko podjetje GSK je že leta 2010 plačal 2,4 milijarde dolarjev odškodnin bolnikom, ki so uživali avandio. Pred kratkim je podjetje pristalo tudi v plačilo 41 milijonov dolarjev 37 zveznim državam ZDA zaradi slabe kakovosti proizvodnje tovarne v Portoriku.

Ne spreglejte