Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
19.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

48

Natisni članek

arbitraža Hrvaška Slovenija Kolinda Grabar-Kitarović Miro Cerar

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 19.50

6 let, 6 mesecev

Grabar-Kitarovićeva: Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

48

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v nedeljskem nagovoru na slovesnem sprejemu ob hrvaškem dnevu državnosti v Zagrebu poudarila, da Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča o meji s Slovenijo. Hrvaški državni vrh sicer ocenjuje, da se po objavi arbitražne sodbe ne bo zgodilo "nič posebnega".

Uradnih predstavnikov Hrvaške ne bo v sejni sobi stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ko bodo objavili sodbo v četrtek, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal "vir, ki je tesno povezan s hrvaškim zunanjim ministrstvom".

"Hrvaška se ne bo odzvala pozivu na branje odločitve arbitražnega sodišča. Ne bomo tam sedeli, ne bomo navzoči. To bo za nas dan, kot vsak drug, nimamo namena, da bi tej odločitvi namenili veliko pozornost," je povedal vir, ki je "seznanjen s celotnim primerom".



Hrvaška ne bo sprejela nobene odločitve arbitražnega sodišča, ker ni več udeleženka arbitražnega procesa, sporoča hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. | Foto: STA , Hrvaška ne bo sprejela nobene odločitve arbitražnega sodišča, ker ni več udeleženka arbitražnega procesa, sporoča hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Foto: STA , "Mednarodna arbitraža o meji s Slovenijo je nepovratno kontaminirana"

Grabar-Kitarovićeva je sicer v nagovoru ob dnevu državnosti pred povabljenci v svojemu uradu na Pantovčaku v nedeljo med drugim ponovila hrvaško stališče, da je mednarodna arbitraža o meji s Slovenijo "nepovratno kontaminirana" ter da Hrvaška v skladu s 60. členom dunajske konvencije o pravu mednarodnih pogodb ne bo sprejela nobene odločitve arbitražnega sodišča, ker ni več udeleženka arbitražnega procesa.

"Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča"

Kot je poudarila, Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča, "ne glede na to, kakšna bo". Arbitražno sodišče je napovedalo, da bo sodbo objavilo v četrtek, implementacijo odločitve pa v skladu z arbitražnim sporazumom pričakuje v šestih mesecih.

"Pripravljeni smo nemudoma začeti pogajanja in bom zato izkoristila tudi to priložnost za poziv Sloveniji k pogajalski mizi. Menim, da smo dolžni pokazati zrelost in sposobnost, da bi to vprašanje uredili na dvostranski ravni," je povedala.

"Slovenija se je pripravljena pogovarjati samo o izvršitvi odločbe arbitražnega sodišča"

Miro Cerar: Slovenija se je s hrvaško stranjo pripravljena pogovarjati samo o izvršitvi odločbe arbitražnega sodišča, kar ne pomeni ponovnih pogajanj o meji.  | Foto: Matej Leskovšek Miro Cerar: Slovenija se je s hrvaško stranjo pripravljena pogovarjati samo o izvršitvi odločbe arbitražnega sodišča, kar ne pomeni ponovnih pogajanj o meji. Foto: Matej Leskovšek
Slovenski premier Miro Cerar je sicer v pogovoru za današnje Delo izjavil, da se je Slovenija pripravljena pogovarjati s hrvaško stranjo samo o izvršitvi odločbe arbitražnega sodišča, kar ne pomeni ponovnih pogajanj o meji. Poudaril je, da ima slovenska vlada pripravljene različne scenarije v zvezi s četrtkovo odločitvijo arbitražnega sodišča.

"Hrvaška je svojo odločitev o tem sodišču že sprejela"

Grabar-Kitarovićeva je v nedeljo omenila spor s Slovenijo v kontekstu sodelovanja Hrvaške z njenimi sosednjimi državami, potem ko je govorila o odnosih z Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Poudarila je, da si Hrvaška želi razvijati dialog s Slovenijo zaradi krepitve sodelovanja in reševanja sporov, vključno z mejo.

Po objavi odločitve arbitražnega sodišča se ne bo zgodilo "nič posebnega", meni predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković. | Foto: Reuters Po objavi odločitve arbitražnega sodišča se ne bo zgodilo "nič posebnega", meni predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković. Foto: Reuters Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković (HDZ) pa je danes izjavil, da se po objavi odločitve arbitražnega sodišča ne bo zgodilo "nič posebnega", ker je Hrvaška svojo odločitev o tem sodišču že sprejela.

"Škoda bi bilo, če bi zaradi tega primera prišlo do poslabšanja odnosov s Slovenijo"

V današnji popoldanski oddaji hrvaškega radia "Z Markova trga" o delovanju hrvaškega parlamenta je izrazil upanje, da bosta vrhova obeh držav imela dovolj politične zrelosti, ne glede na različna stališča v zvezi s četrtkovo sodbo, ter našla način za kakovostno sodelovanje na mnogih področjih, kot so gospodarstvo, evropska vprašanja, turizem, kultura in vrsta drugih, ki povezujejo državi.

Kot je povedal, je pomembno, da se ne kontaminirajo vsi ostali odnosi in sodelovanje s Slovenijo. "Škoda bi bilo, če bi zaradi tega primera prišlo do poslabšanja celotnih odnosov s Slovenijo," je dejal Jandroković, ki je dodal, da sosednji državi sodelujeta že dolga leta ter da sta obe članici Evropske unije in zveze Nato.

Ne spreglejte