Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2012,
11.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 8. 8. 2012, 11.24

8 let

Goršek odstopil zaradi razhajanj z ministrom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Janko Goršek je danes podal odstopno izjavo z mesta generalnega direktorja policije. "Z ministrom se razhajava v vseh pogledih glede vodenja policije. To je pravi razlog," pojasnjuje Goršek.

Janko Goršek je uvodoma pojasnil, da se je z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom sestal osebno na "štiri oči". "Pogovor je bil korekten in profesionalen, a so pogledi na delo policije različni. Prišlo je do razhajanj glede prihodnosti policije, prav tako ni ustreznega zaupanja, zato sem se odločil, da podam odstopno izjavo," je povedal Goršek in dodal, da kontinuiteta dela v policiji sloni na zaupanju med ministrom in generalnim direktorjem policije: "Če tega ni, ni mogoče voditi policije." Po njegovih besedah gre predvsem za razhajanja o strateškem managmentu policije. Kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja ga bo zamenjal njegov namestnik Karol Turk.

"Pritiskov ni bilo" "Za odstop sem se odločil sam, pritiskov ni bilo," je med drugim še povedal Goršek in dodal, da so bila razhajanja v vodenju policije prevelika. O konkretnih primerih ni želel govoriti. "Odločitev o podanem odstopu je bila izključno moja," je še poudaril Goršek. "Vesel in ponosen sem, da sem in bom delo generalnega direktorja policije vestno in enako zavzeto opravljal do prvega oktobra. Vesel sem, da sem vodil policiste in policistke ter verjamem v slovensko policijo, ki kaže entuziazem za reševanje kriminalitete. Ni mi žal, da sem sprejel to delovno mesto. Pričakujem, da bo delo potekalo v smeri, kot smo ga začeli. Verjamem in zaupam, da bo delo opravljeno dobro," je povedal Goršek in dodal: "Ostajam v policiji. Sem policist in nisem politik."

Ni političnega ozadja Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je pojasnil, da je bila to Gorškova odločitev. "V javnosti o konkretnih zadevah ne bova govorila," je bil jasen minister. "Odstopno izjavo g. Gorška sem prejel danes in vlada se bo z njo še danes seznanila ter sprejela ustrezne akte," je povedal Gorenak in dodal, da političnega ozadja, na kar namigujejo nekateri mediji, ni. "Zahvaljujem se mu za več kot dvajsetletno delo in želim, da nadaljuje delo v policiji. O ugibanjih, ali bo vodenje policije prevzel Gorškov namestnik Karol Turk, je minister povedal, da je o tem še prezgodaj govoriti, se bo pa odločil do 25. septembra. Prav tako je zavrnil navedbe nekaterih medijev, da naj bi bil vzrok tudi Voduškova aretacija. "Mene je generalni direktor policije o aretaciji obvestil šele potem, ko je bila izvedena, prav tako o primeru Vodušek nisem govoril s predsednikom vlade."

Glede govoric, da je Karol Turk zaupnik predsednika vlade Janeza Janše, je dejal, da se Turk ni nikoli osebno videl ali srečal s predsednikom vlade, "razen na neki prireditvi v Tacnu v času, ko je Janša kot premier sprejel skupino policistov". Gorenak je še dodal, da se mu zdi neverjetno, da se takšna ugibanja sploh pojavljajo.

Na položaj je bil imenovan še v času Pahorjeve vlade Gorška je na položaj generalnega direktorja policije imenovala Pahorjeva vlada, notranje ministrstvo pa je takrat vodila Katarina Kresal, ki je spremenila zakon o policiji. Izbira generalnega direktorja tako ni več nujna z javnim razpisom, temveč bodisi z javnim bodisi z internim razpisom oziroma pozivom, državni zbor pa jo je potrdil.

Večkrat so Goršku tudi očitali, da je policija na željo Kresalove v aferi bulmastifi poskušala prikriti dejstva. Prvi policist je to zanikal, zavrnil pa je tudi namigovanja, da deluje pod vplivom ministrice in da naj bi izgubili dokaze.

Nekaj mesecev pred začetkom Gorenakovega ministrovanja so ga zasačili pri vožnji z neregistriranim službenim vozilom. Gorenak je ob tem dejal, da se je prekršek zgodil pred njegovim prihodom, zato je vprašljivo, do kje lahko posega.

"Čutim izjemne pritiske, s katerimi me poskušajo diskreditirati" Goršek je po aretaciji Vladimirja Voduška za medije povedal, da v zadnjem času čuti izjemne pritiske, s katerimi ga poskušajo diskreditirati. Dejal je, da vse izhaja iz preiskav, ki so se zgodile v zadnjem času in dodal, da nikoli ne bo pristal na razvrednotenje dela policistov.

Goršek je sicer nasledil Jožeta Romška, naloge pa je začel opravljati pred slabimi tremi leti. Mandat generalnega direktorja policije sicer traja pet let. Že nekaj časa so se pojavljale govorice, da naj bi ga minister Gorenak nameraval zamenjati. Po neuradnih podatkih med njima ni bilo več potrebnega zaupanja. Gorenak je sicer glede ugibanj o odstavitvi povedal, da v javni upravi nihče ne more imeti "zabetoniranega" položaja.

Ponosen na delo slovenske policije Prvi mož policije je sicer že večkrat poudaril, da kljub namigovanju ni politično opredeljen. Ob svojem imenovanju je poudaril tudi to, da je sam dokaz, da se položaj da dobiti tudi brez političnih povezav. Svoje delo je ocenil kot uspešno in dodal, da je ponosen na delo slovenske policije.

Kdo je Janko Goršek? Rojen je leta 1965 in je diplomant Fakultete za varnostne vede ter specialist kriminalističnega preiskovanja. Goršek v policiji deluje že od leta 1984, ko je po končani srednji kadetski šoli postal miličnik na policijski postaji. Leta 1986 se je zaposlil v Upravi za notranje zadeve Celje, v oddelku za zatiranje kriminalitete, in kot kriminalist deset let delal v Skupini za krvne in seksualne delikte.

Leta 1996 je Goršek prevzel vodenje Skupine za ekstremno nasilje in terorizem v oddelku za organiziran kriminal, tri leta kasneje pa je postal vodja oddelka za organiziran kriminal na celjski policijski upravi. Leta 2001 je prevzel vodenje oddelka za premoženjsko kriminaliteto, štiri leta kasneje pa vodenje Sektorja kriminalistične policije v Celju. Od oktobra 2008 do februarja 2009 je bil direktor celjske policijske uprave.

Ne spreglejte