Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

analiza Miro Cerar Alenka Bratušek Violeta Bulc Jean-Claude Juncker Sebastjan Jeretič Miha Kovač Gregor Golobič Dejan Židan

Torek, 14. 10. 2014, 12.02

8 let

Gledamo prvo pravo povolilno zmago Mira Cerarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bilo je 2. septembra. Trije naši sogovorniki so se strinjali, da je Miro Cerar v komisarski zgodbi pogorel. Po 42 dneh imamo že komisarsko sago. Je Cerar z Violeto Bulc poraz spremenil v zmago?

V vlogi mandatarja brez vlade Miru Cerarju ni uspelo oziroma ni mogel svoji predhodnici na premierskem stolčku Alenki Bratušek preprečiti, da se poda na bruseljski parket. Zdaj je uveljavil glasovalni stroj Stranke Mira Cerarja v vladi in v Bruselj kot kandidatko pošilja politično neizkušeno podpredsednico vlade in ministrico Violeto Bulc, ki jo čaka srečanje z evropskim "mandatarjem" Jean-Claudom Junckerjem.

Udarec po koalicijski mizi in Bratuškova kot žrtev Sprašujemo se, ali zdaj gledamo prvo resno politično povolilno zmago Mira Cerarja. Premier je s preglasovanjem v vladi udaril po koalicijski mizi, ki sta jo že skoraj obvladovala predsednika DeSUS in SD, Karl Erjavec in Dejan Židan. Po spletu okoliščin je izkoristil priložnost po polomu Alenke Bratušek na zaslišanju v Evropskem parlamentu in "vsilil" svojo kandidatko Violeto Bulc.

Še posebej bi lahko morda o zmagi govorili, če bo Bulčeva potrjena, česar v tem trenutku še ne moremo reči. Okoliščine so ji verjetno bolj naklonjene glede na to, da je v Evropskem parlamentu ena žrtev, Bratuškova, že padla, Juncker pa je v časovni stiski s sestavljanjem nove Evropske komisije.

Je Cerar vzel lekcijo z začetka septembra ali pa je imel zgolj srečo? Kakšen notranjepolitični pomen ima njegova poteza? Sprašujemo iste tri sogovornike, ki smo jih za mnenje prosili tudi pred 42 dnevi.

Kaj bi pripeljalo do predčasnih volitev? "Cerar je s kandidaturo Violete Bulc potegnil potezo, ki je zanj še najmanj tvegana, prinaša pa potencialno največji mogoči izkupiček zanj in za Slovenijo. Kandidatura Bulčeve je namreč palica z dvema koncema: če ji bo spodletelo, bodo posledice zelo neprijetne, saj nas v tujini ne bo nihče več jemal resno, Miru Cerarju pa se bo sesula avtoriteta v Bruslju, v koaliciji in v slovenski javnosti, kar lahko pomeni začetek poti k predčasnim volitvam, še preden je nova vlada začela resno delati, " ocenjuje politični analitik Miha Kovač.

Po drugi strani je bilo ravnanje Karla Erjavca in Dejana Židana precej dvolično, saj sta se najprej strinjala s "paketno" kandidaturo Bratuškove, potem pa nista hotela imeti s tem nič. "Tudi ob nasprotovanju Cerarjevi odločitvi za Bulčevo je bilo precej očitno, da imata v zgodbi vsak svoje interese, Erjavec neposredne, Židan pa posredne, saj Tanja Fajon ni le njegova strankarska kolegica, ampak tudi potencialna tekmica za vodstveno mesto v stranki," pravi Kovač.

Je lastovka prinesla odgovor o Cerarju kot gospodarju v hiši? Cerarjevo podrejanje Erjavcu, Židanu in evroposlancem, ki so po polomu Bratuškove navijali za Fajonovo, bi imelo zanj enak učinek kot morebitna blamaža Bulčeve v Evropskem parlamentu, saj bi premier izgubil avtoriteto v Ljubljani in v Bruslju.

"Zato je ne glede na tveganje potegnil najbolj racionalno mogočo potezo, saj je koalicijskima partnerjema dal vedeti, kdo je gospodar v hiši, Bruslju pa, da Sloveniji ne pusti odvzeti suverenega odločanja o lastni politiki. Čeprav ena lastovka še ne prinese pomladi, lahko upamo, da po začetni(ški)h napakah ta poteza napoveduje bolj samozavestno vodenje vlade in politike, kot ga je kazal do zdaj – če seveda Bulčevi ne bo spodletelo na zaslišanju," še napoveduje Kovač.

Akrobat Miro Cerar Tako kot pred dobrim mesecem dni je tudi zdaj do Cerarja neprizanesljiv nekdanji dolgoletni drugi človek LDS in predsednik Zares Gregor Golobič. "Težko je govoriti o zmagi in porazu. Ne samo zato, ker še ne vemo, kako se bo zgodba končala, ampak predvsem zato, ker je Cerar ravnal popolnoma drugače kot v primeru Bratuškove. Z imenovanjem Bulčeve je priznal, da takrat ni imel prav. Uveljavil je voljo predsednika vlade. To je tisto, kar je oporekal prejšnji predsednici vlade," nam je povedal visokošolski minister v vladi Boruta Pahorja.

Kaj ima z vsem tem vojni zločinec? "V trenutku, ko nekoga izvolijo za predsednika vlade, mu morajo to priznati, če ne predlaga ravno vojnega zločinca." Nasprotovanje DeSUS in SD pa je za Golobiča znamenje popolne neodgovornosti in znak, da se koaliciji slabo piše. "Ne zato, ker bi Cerar kaj vsilil koalicijskim partnerjem ali ker bi bila kandidatka sporna, ampak ker so pokazali, da ne spoštujejo osnovnih razmerij znotraj vlade."

Golobiča sicer preseneča, da je Violeta Bulc sprejela kandidaturo. "Nedavno je prevzela prvo politično funkcijo v življenju in se komaj dobro seznanila z njo. Zagotovo je ugotovila, da je dela ogromno, zdaj pa odhaja na neko misijo v neznano. To je nekaj, kar mi ne gre popolnoma v kontekst njenega siceršnjega delovanja."

Kako blizu je Violeta Bulc Gregorju Golobiču? Nekateri mediji so sicer poročali, da je Bulčeva blizu Golobiču. Ali je ni torej on poslal v Bruselj? "Itak. Preseneča me to, da govorijo o resorju digitalne agende, saj je vendar jasno, da mene zanima kmetijstvo," je bil ironičen Golobič, ki je sicer v slovenski Istri kupil kmetijsko zemljišče in na njem postavil hiško.

Desna SMC in partijska logika Najbolj kritičen pa je Golobič do načina kadrovanja Stranke Mira Cerarja, ki uveljavlja "najbolj partijski tip politike, saj ni funkcije brez strankarske izkaznice". To stranko umešča na slovensko desnico, ki deluje izrazito na način, da če nisi član, nisi pravi, trdi Golobič. Omenja, da je SMC kandidate tako kadrovala tudi na lokalnih volitvah, kjer so "tako rekoč vse prisilili, da so se včlanili" v SMC.

V primeru komisarja pa Cerarjeva stranka ni imela kandidata z močno politično kilometrino, niti ne kandidata na področju energetike, kar bi Junckerju olajšalo sestavljanje Evropske komisije. "Kandidatko so izbrali po liniji najmanjšega odpora oziroma po logiki mora biti naš, saj smo zmagali na volitvah. To logiko so presenetljivo sprejeli brez kakršnihkoli pomislekov. Gre za zelo regresivno politično držo pri stranki, ki naj bi predstavljala neko novo politiko. To pa je najstarejša mogoča politika."

Golobič je še omenil, da je preprečil podobno razmišljanje nekdanjega evroposlanca LDS Jelka Kacina, ki je leta 2004 "na vse pretege" nasprotoval Janezu Potočniku kot komisarskemu kandidatu oziroma ga je hotel prisiliti, da se včlani v LDS kot pogoj za imenovanje.

Cerar ima srečo, a je še vedno poražen Strokovnjak za politični marketing Sebastjan Jeretič, ki je sicer zdaj kandidat za piranskega župana, ocenjuje, da je imel Cerar zgolj srečo, ker je Bratuškova pogrnila v Evropskem parlamentu. "Mislim, da še vedno ostajamo pri njegovem porazu. Ni zmagal on, to je fiasko obeh strani. Zdaj se mu je izšlo, ker je tudi druga stran izgubila, torej Bratuškova s predstavitvijo na zaslišanju."

Če bo Bulčeva v Evropskem parlamentu potrjena, bo to pač pomenilo, da je izkoristil priložnost, kar pa ne popravi dejstva, da je v prvem koraku, ob zgodbi z Bratuškovo, klecnil. Si bo Cerar utrdil položaj v vladi? "Bomo videli. Erjavec in Židan sta sodelovala pri porazu Alenke Bratušek, v tekmi z Bulčevo pa nista mogla pokazati zob, ker nimata dovolj glasov v vladi."

Ne spreglejte