Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Petek,
5. 1. 2018,
8.12

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

ARSO morje Lučka Kajfež Bogataj podnebne spremembe poplave

Petek, 5. 1. 2018, 8.12

6 let, 3 mesece

Gladina slovenskega morja se dviguje. Nas mora skrbeti za Piran?

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

morje, skok v morje, novo leto | Foto Tomaž Primožič/FPA

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Globalno se višina morij in oceanov povišuje za tri milimetre na leto, Sredozemsko morje in s tem gladina na slovenski obali pa za en milimeter. Poplavljanje obalnih mest ni edina posledica dvigovanja gladine, ki bi nas morala skrbeti, opozarja klimatologinja Lučka Kajfež-Bogataj.

Gladina morja na mareografski postaji Koper se zvišuje za približno en milimeter na leto, kar je v skladu s trendom gladine Sredozemskega morja, je zapisano v prognozi plimovanje morja za leto 2018, ki jo je izdala agencija za okolje (Arso).

Tempo dvigovanja gladine je vse hitrejši

"Včasih, pred 30 leti, je bil tempo globalnega dvigovanja morske gladine približno en milimeter, zdaj je ta že tri milimetre na leto," razlaga klimatologinja Kajfež-Bogatajeva. To poviševanje se še vedno stopnjuje, prav tako narašča njegov tempo, saj so morja vse toplejša.

Dvig vode je neizbežen

"Poviševanje gladine je pravzaprav večanje volumna morja, ki pa se kaže v dvigu gladine," pojasnjuje. Opozarja, da je dvig gladine neizbežen, saj se bodo podnebne spremembe nadaljevale ne glede na to, kaj počnemo. Vse tekočine namreč z višanjem temperature povečajo volumen in s tem zvišajo gladino.

Leta 1960 je bila na mareografski postaji Koper izmerjena višina morja približno 213 centimetrov, leta 2014 pa je višina gladine znašala že 221 centimetrov. V 54 letih se je gladina tako dvignila za približno osem centimetrov. | Foto: Arso Leta 1960 je bila na mareografski postaji Koper izmerjena višina morja približno 213 centimetrov, leta 2014 pa je višina gladine znašala že 221 centimetrov. V 54 letih se je gladina tako dvignila za približno osem centimetrov. Foto: Arso

Nas mora skrbeti za slovenska obalna mesta?

"Moramo se bati. Te plazeče spremembe težje opazimo, ko pa enkrat jih, je že prepozno," opozarja Kajfež-Bogatajeva. Po njenih besedah je pri nas že zdaj preveč prestopanj kritičnih točk morja. "Ta prestopanja niso samo posledica ogrevanja morja, ampak kombinacije nizkega zračnega tlaka, vetra in še drugih dejavnikov," razlaga.

Pri dvigu gladine za 30 centimetrov bi bila lahko ogrožena tudi Luka Koper. | Foto: Klemen Korenjak Pri dvigu gladine za 30 centimetrov bi bila lahko ogrožena tudi Luka Koper. Foto: Klemen Korenjak

"Če je pred časi do teh prestopov prišlo na primer stokrat na leto, jih je zdaj več kot sto deset," nakazuje klimatologinja. Pri dvigu za zgolj 30 centimetrov bi lahko nastala že precejšnja škoda, tudi na območjih Luke Koper, solin in Strunjana. "To se torej že dogaja, sicer res počasi, ampak zanesljivo," trdi.

Poplavljanje obalnih mest ni edina nevarnost

"Opozorila bi rada na to, da se, preden voda zalije mesta, lahko pojavi še druga težava, ki ni tako nedolžna," pravi. Višanje gladine morja namreč lahko povzroči vdor te slane vode v sladkovodne rezerve. Ne da bi to vedeli, lahko morska voda skozi zemljo "zaslani" vire pitne vode. "Brez pitne vode pa ne moremo biti," dodaja klimatologinja.

Pravi, da se tega bolj bojijo po svetu, pri nas pa je obala strmejša, zato ni nujno, da se bo to zgodilo. "Nevarnost pa zagotovo obstaja. Tudi taka nevidna," še opozarja.

Ne spreglejte