Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 12. 2010,
15.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 21. 12. 2010, 15.59

8 let

Gjerkeš vozil vinjen in odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš je predsedniku vlade Borutu Pahorju ponudil svoj odstop, potem ko so ga policisti pridržali zaradi vožnje v vinjenem stanju.

Pahor je njegov odstop sprejel in napovedal, da bo v prihodnjih dneh začel pogovore o kandidatu za novega ministra. V strankah Gjerkešev odstop ocenjujejo kot pravilno potezo.

Test alkoholiziranosti pokazal 0,64 mg/l Kot je dejal Gjerkeš na novinarski konferenci, ga je zjutraj po novoletni zabavi ustavila policijska patrulja na ljubljanski obvoznici. Opravili so test alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,64 mg/l, zaradi česar so ga tudi policisti tudi pridržali.

Minister ocenjuje, da je delal dobro Dogodek obžaluje, ker lahko škodi stranki, službi vlade za regionalni razvoj, vladi sami in koaliciji, je dejal. Prav tako meni, da je dogodek neprimeren za ministra. Ob tem pa poudarja, da odstop nima nobene povezave z njegovim delom. Ocenjuje namreč, da je bilo njegovo delo v vlogi ministra dobro.

Pahor napovedal pogovore o kandidatu za novega ministra V kabinetu premiera Boruta Pahorja so potrdili, da je Pahor sprejel odstop ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Kot so sporočili, Pahor razume Gjerkeševe razloge za odstop. S predsednikom DeSUS in ostalima predsednikoma koalicijskih strank pa bo v prihodnjih dneh začel pogovore o kandidatu za novega ministra.

Gjerkeša naj bi nasledila Duša Trobec Bučan V DeSUS sicer že imajo kandidatko za njegovo naslednico, in sicer trenutno sekretarko v službi vlade za regionalni razvoj Dušo Trobec Bučan. Z izborom se po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca strinja tudi Pahor.

"Premier Pahor bo sedaj vso svojo pozornost usmeril v iskanje novega ministra ali ministrice, ki bo moral/a odgovorno nadaljevati zelo pomembne in zahtevne naloge na tem področju," pa so sporočili iz premierovega kabineta.

Kot so zapisali, Pahor še meni, da je Gjerkeš ministrsko delo opravljal zelo učinkovito, posebno na področju črpanja evropskih sredstev.

Türk verjame, da se je Gjerkeš pravilno odločil Gjerkešev odstop sicer ocenjujejo kot pravilno potezo. "On se je tako odločil in mislim, da se je prav odločil," je v Studiu ob 17-ih dejal predsednik republike Danilo Türk. Tudi v političnih strankah ocenjujejo podobno.

SD: Z odstopom postavil visok etični standard V SD Gjerkešev odstop razumejo kot zelo odgovorno dejanje, saj se od predstavnikov oblasti in visokih državnih funkcionarjev pričakuje, da so za zgled ostalim državljankam in državljanom, še posebej glede na nedavno sprejeto strožjo prometno zakonodajo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, verjamejo, da je Gjerkeš z odstopom postavil visok etični in moralni standard, ki ga v stranki pozdravljajo.

"Odstop je logičen in pričakovan za demokracijo" Odstop ministra v tem primeru pozdravljajo tudi v največji opozicijski stranki SDS. Poslanec Vinko Gorenak je dejal, da odstop ocenjuje kot dejanje, ki bi ga pričakovali od vsakega ministra, če se znajde v takem položaju. "Odstop Gjerkeša je logičen in pričakovan za demokracijo," pravi Gorenak.

V Zares bodo po besedah poslanca Tadeja Slapnika Gjerkešev odstop spoštovali, saj ga ocenjujejo kot pravilno odločitev, je dejal Slapnik.

Erjavec: Človeško se je motiti Po mnenju predsednika DeSUS Karla Erjavca je Gjerkeš s ponujenim odstopom potegnil visoko moralno potezo, kar bi moral biti tudi visok standard za ravnanje funkcionarjev v prihodnje. "Človeško se je motiti, etično pa je, da zna človek v tem trenutku potegniti prave poteze," je dejal.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je zapisal, da je znano njegovo radikalno kritično stališče glede alkohola za volanom. Ti dve zadevi namreč "v nobenem primeru nikoli ne gresta skupaj". Sicer pa je po Žerjavovem mnenju pozitivno, da je minister prevzel odgovornost za storjeno dejanje.

Jelinčič: Vsaka čast ministru Tudi prvak SNS Zmago Jelinčič je Gjerkešev odstop pozdravil. "Vsaka čast ministru, ki je zaradi svoje napake odstopil, kajti dokazal je, da mu vrednote nekaj pomenijo. Do zdaj so namreč vsi ministri svoje napake zatajevali, skrivali in jih niso priznali," je dejal Jelinčič. Predsednica LDS Katarina Kresal Gjerkeševega odstopa ni komentirala.

Že druga menjava na tem ministrstvu v tem mandatu To bo že druga menjava na mestu ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v tem mandatu. Gjerkeša je namreč DZ na ministrsko mesto imenoval oktobra lani, potem ko je njegova predhodnica Zlata Ploštajner odstopila iz osebnih in zdravstvenih razlogov.

Njegovo imenovanje je sprožilo trenja v stranki 45-letni Gjerkeš, sicer po izobrazbi doktor strojništva, je bil pred tem širši javnosti neznan. Predlagal ga je DeSUS. Nekatere je takrat zmotilo, da je sin strankine podpredsednice Marije Gjerkeš. Postopek njegove izbire pa je v DeSUS povzročil tudi trenja, ki so se končala z odhodom dveh poslancev, Vilija Rezmana in Franca Žnidaršiča, iz strankine poslanske skupine.

Ne spreglejte