SiolNET. Novice Slovenija
6,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

GEN-I: Razkrili smo Golobove neto prihodke. In to je dovolj.

6,46

termometer

ROBERT GOLOB GEN-I | Letno poročilo podjetja GEN-I je pokazalo dramatično povišanje stroška za zaposlene. Če strošek za plače delimo s številom zaposlenih, preračun pokaže, da so nas zaposleni tam povprečno stali precej več, kot nas stanejo ministri Golobove vlade in premier sam. Podatek o astronomskih stroških za plače je zanimiv, ker gre za podjetje, ki je v državni lasti, prodaja elektriko jedrske elektrarne in trguje z energenti, ki jih proizvaja državna energetika, to energijo pa ob državljanih kupujejo tudi podjetja in institucije v državni lasti. Nenavadno visoke plače (in nagrade) smo plačali vsi, ki plačujemo energente. | Foto: STA
Letno poročilo podjetja GEN-I je pokazalo dramatično povišanje stroška za zaposlene. Če strošek za plače delimo s številom zaposlenih, preračun pokaže, da so nas zaposleni tam povprečno stali precej več, kot nas stanejo ministri Golobove vlade in premier sam. Podatek o astronomskih stroških za plače je zanimiv, ker gre za podjetje, ki je v državni lasti, prodaja elektriko jedrske elektrarne in trguje z energenti, ki jih proizvaja državna energetika, to energijo pa ob državljanih kupujejo tudi podjetja in institucije v državni lasti. Nenavadno visoke plače (in nagrade) smo plačali vsi, ki plačujemo energente. Foto: STA

Premier Robert Golob je za vodenje GEN-I od 1. januarja do 17. novembra 2021, ko mu je potekel mandat, dobil 200.692 evrov neto plače in nagrad. Vendar, kot se je izkazalo pozneje, podatki iz letnega poročila o poslovanju še niso končni, ker letnih nagrad še ni obravnavala skupščina lastnikov podjetja. Zato smo se na GEN-I obrnili z vprašanji, kakšna je bila Golobova plača po odhodu z vrha podjetja, kakšen je bil bruto znesek vseh prejemkov Goloba in kakšna bo končna nagrada upravi za leto 2021.

Informacije o bruto vrednosti prejemkov Goloba pri GEN-I v letu 2021 ne izdajajo, ker "skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) predstavlja informacijo javnega značaja informacija o višini dogovorjenega ali izplačanega prejemka ali bonitete člana poslovodnega organa, zaradi česar navedba neto zneskov zadošča zahtevam ZDIJZ v tem delu". 

Robert Golob Novice GEN-I: Golobu smo plačali 200.692 evrov. Neto. Do 17. 11. 2021.

Prav tako nam iz GEN-I niso sporočili celotne vsote nagrade za uspešno poslovanje, ker "navedeno vprašanje še ni bilo predmet obravnave na skupščini družbenikov". Decembrske Golobove plače pa nam pri GEN-I niso razkrili, saj da gre za poslovno skrivnost. 

Prakso, da v letnem poročilu za predsednika uprave, torej Goloba, prikažejo le neto plačo, so v GEN-I uvedli pred petimi leti, ko so plače in nagrade njihovih uprav poskočile krepko čez omejitve (tako imenovani "Lahovnikov zakon"), ki veljajo za podjetja v pretežno državni lasti. Ker Lahovnikov zakon govori o bruto prihodkih članov uprave, ne neto prihodkih, ki jih sicer razkrivajo pri GEN-I, smo se na Siol.net obrnili na informacijskega pooblaščenca. Le s podatkom o bruto dohodkih namreč lahko novinarji preverimo, ali je bil zakon upoštevan.

Plače Novice Šokantno: zaposleni v GEN-I je povprečno stal več kot minister

 

Vladimir Putin Siol Plus Golob z boxerji proti Putinu, odstavlja pa ambasadorja v ZDA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin