Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 9. 2022,
19.01

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,46

37

Natisni članek

nagrada prihodki plača letno poročilo gen-i Robert Golob

Torek, 20. 9. 2022, 19.01

1 leto, 7 mesecev

GEN-I: Razkrili smo Golobove neto prihodke. In to je dovolj.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,46

37

ROBERT GOLOB GEN-I | Letno poročilo podjetja GEN-I je pokazalo dramatično povišanje stroška za zaposlene. Če strošek za plače delimo s številom zaposlenih, preračun pokaže, da so nas zaposleni tam povprečno stali precej več, kot nas stanejo ministri Golobove vlade in premier sam. Podatek o astronomskih stroških za plače je zanimiv, ker gre za podjetje, ki je v državni lasti, prodaja elektriko jedrske elektrarne in trguje z energenti, ki jih proizvaja državna energetika, to energijo pa ob državljanih kupujejo tudi podjetja in institucije v državni lasti. Nenavadno visoke plače (in nagrade) smo plačali vsi, ki plačujemo energente. | Foto STA

Letno poročilo podjetja GEN-I je pokazalo dramatično povišanje stroška za zaposlene. Če strošek za plače delimo s številom zaposlenih, preračun pokaže, da so nas zaposleni tam povprečno stali precej več, kot nas stanejo ministri Golobove vlade in premier sam. Podatek o astronomskih stroških za plače je zanimiv, ker gre za podjetje, ki je v državni lasti, prodaja elektriko jedrske elektrarne in trguje z energenti, ki jih proizvaja državna energetika, to energijo pa ob državljanih kupujejo tudi podjetja in institucije v državni lasti. Nenavadno visoke plače (in nagrade) smo plačali vsi, ki plačujemo energente.

Foto: STA

Premier Robert Golob je za vodenje GEN-I od 1. januarja do 17. novembra 2021, ko mu je potekel mandat, dobil 200.692 evrov neto plače in nagrad. Vendar, kot se je izkazalo pozneje, podatki iz letnega poročila o poslovanju še niso končni, ker letnih nagrad še ni obravnavala skupščina lastnikov podjetja. Zato smo se na GEN-I obrnili z vprašanji, kakšna je bila Golobova plača po odhodu z vrha podjetja, kakšen je bil bruto znesek vseh prejemkov Goloba in kakšna bo končna nagrada upravi za leto 2021.

Informacije o bruto vrednosti prejemkov Goloba pri GEN-I v letu 2021 ne izdajajo, ker "skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) predstavlja informacijo javnega značaja informacija o višini dogovorjenega ali izplačanega prejemka ali bonitete člana poslovodnega organa, zaradi česar navedba neto zneskov zadošča zahtevam ZDIJZ v tem delu". 

Robert Golob
Novice GEN-I: Golobu smo plačali 200.692 evrov. Neto. Do 17. 11. 2021.

Prav tako nam iz GEN-I niso sporočili celotne vsote nagrade za uspešno poslovanje, ker "navedeno vprašanje še ni bilo predmet obravnave na skupščini družbenikov". Decembrske Golobove plače pa nam pri GEN-I niso razkrili, saj da gre za poslovno skrivnost. 

Prakso, da v letnem poročilu za predsednika uprave, torej Goloba, prikažejo le neto plačo, so v GEN-I uvedli pred petimi leti, ko so plače in nagrade njihovih uprav poskočile krepko čez omejitve (tako imenovani "Lahovnikov zakon"), ki veljajo za podjetja v pretežno državni lasti. Ker Lahovnikov zakon govori o bruto prihodkih članov uprave, ne neto prihodkih, ki jih sicer razkrivajo pri GEN-I, smo se na Siol.net obrnili na informacijskega pooblaščenca. Le s podatkom o bruto dohodkih namreč lahko novinarji preverimo, ali je bil zakon upoštevan.

Plače
Novice Šokantno: zaposleni v GEN-I je povprečno stal več kot minister

 

Vladimir Putin
Mnenja Golob z boxerji proti Putinu, odstavlja pa ambasadorja v ZDA
Ne spreglejte