Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2013,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 9. 2013, 9.05

8 let

Gajšek: Stres je v Parizu in se ne seli na Madagaskar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Upokojeni nadškof Anton Stres se ne bo preselil na Madagaskar, so zagotovili v Misijonski družbi sv. Vincencija Pavelskega.

Dnevnik, sklicujoč se na enega od duhovnikov iz vrst lazaristov, poroča, da naj bi si nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit želel oditi na ta afriški otok. Po nekaterih informacijah naj bi na Madagaskarju poučeval na teološki fakulteti in svojemu sobratu, lazaristu Pedru Opeki, pomagal pri njegovih človekoljubnih projektih.

Lazarist Lojze Gajšek je za Planet Siol.net zagotovil, da je Stres "odšel v Pariz, kot je napovedal, da bo tam študiral. Šel je v Pariz in je tam". Načrtov, da bi odšel na Madagaskar, je zatrdil Gajšek, "za zdaj ni. Ne gre na Madagaskar, vem, da ne gre tja".

O tem, da naj bi se Stres selil na Madagaskar, prav tako nič ne vedo v Misijonskem središču Slovenije. Stane Kerin, ki trenutno na Šrilanki pomaga graditi hiše za revne, je dejal, da nima nobenih preverjenih informacij, glede morebitnih neuradnih pa je odvrnil, da "neuradne govorice nepotrjene govorice."

Dnevnik sicer poroča, da je to, ali bo Stres na Madagaskar tudi zares odpotoval, odvisno od "dogovora" s Svetim sedežem. Po podatkih Misijonskega središča Slovenije na Madagaskarju deluje največ slovenskih misijonarjev.

Nadškofija Ljubljana od začetka avgusta 2013 ne spremlja več dejavnosti Stresa. "Kolikor nam je znano, se, v skladu s tistim, kar je nadškof Stres povedal v intervjuju za Radio Ognjišče dne 31. julija 2013, nahaja v enem od evropskih univerzitetnih središč."

Stres je v tem intervjuju potrdil, da mu je bilo ob sporočilu, da je papež sprejel njegov odstop, priporočeno tudi, "da bi se malo umaknil". Kot je dejal, si sam najprej želi malo daljšega dopusta, potem pa se namerava vrniti k filozofiji, ki jo je nekoč predaval. "Odločil sem se, da bom z novim akademskim letom odšel v katero od univerzitetnih središč Evrope," je dodal v intervjuju.

Ne spreglejte