Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 11. 2012,
15.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 11. 2012, 15.04

8 let, 5 mesecev

Furlan zanika navedbe Žgajnarjeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Zdajšnji vodja Specializiranega državnega tožilstva (SDT) Harij Furlan se je odzval na navedbe okrožne državne tožilke Blanke Žgajner, ki jih je dala v intervjuju za Reporter.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Harij Furlan, so v intervjuju Blanke Žgajnar v delu, ki se nanaša nanj, "napačno predstavljene vrednostne sodbe, ki naj bi jih podal v zvezi s prejšnjim vodenjem specializiranega državnega tožilstva". Žgajnarjeva je namreč v intervjuju dejala, da je bil vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan mnenja, da je Žgajnarjeva z načinom vodenja, načinom dodeljevanja spisov in s svojo neaktivnostjo ogrožala delo skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Furlan: Nisem trdil, da je Žgajnarjeva ogrožala delo tožilcev "Teh trditev nikoli nisem izjavil, niti zapisal. V svojem dopisu z dne 13. 6. 2012, potem ko je državnotožilski svet razveljavil razpis za dodelitev tožilcev na SDT, sem generalnega državnega tožilca seznanil s preobremenjenostjo posameznih tožilcev in velikimi zaostanki, na katere je opozoril tudi vodja oddelka za izobraževanje in strokovni nadzor," je v sporočilu za javnost, ki je objavljeno na spletnih straneh vrhovnega tožilstva, zapisal Furlan. Dodal je, da je generalnega državnega tožilca opozoril na potrebo po kadrovski popolnitvi zaradi razveljavljenega razpisa za nove člane SDT. "Zapisal sem: 'Problem neenakomerne obremenitve tožilcev SDT in zaostankov je pereč problem, ki že ogroža normalno funkcioniranje tožilstva, izhaja pa iz časa pred mojim nastopom funkcije.'"

Fišer Žgajnarjevi podaljšal mandat do konca leta Sicer pa je v pogovoru za STA generalni državni tožilec Zvonko Fišer potrdil, da je Furlan za tožilki Blanko Žgajnar in Matejo Gončin v postopku njunega ponovnega imenovanja podal odklonilno mnenje. Zatrdil je, da dejstvo, da obe vodita zadevo Balkanski bojevnik, z mnenjem nima nobene povezave in gre za naključje. Povedal je, da je Žgajnarjevi mandat na specializiranem tožilstvu potekel že avgusta, vendar je Fišer njen mandat prav zaradi primera Balkanski bojevnik podaljšal do konca letošnjega leta. Kot je znano, se je Žgajnarjeva na mesto tožilke v SDT ponovno prijavila, a tokrat naletela na odklonilno mnenje svojega šefa.

Ne spreglejte