Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 7. 2008,
13.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 5. 7. 2008, 13.04

8 let, 5 mesecev

Erjavec: Funkcija ministra za obrambo mi škodi kot predsedniku stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Minister za obrambo in predsednik DeSUS Karl Erjavec je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela povedal, da pričakuje, da bo DeSUS brez težav vstopil v parlament.

Meni, da bo eno od presenečenj letošnjih jesenskih volitev. V Sloveniji je 540.000 upokojencev, ki po njegovih besedah predstavljajo 40 odstotkov vseh volivcev. Bo ponudil kongresu svoj odstop? V parlamentu pričakuje osem poslancev. "Če bi dosegli enak rezultat in bi imeli samo štiri poslance, bi ponudil kongresu svoj odstop, ker se mi zdi, da če v neko stvar vložiš toliko energije in časa, na koncu pa imaš isti rezultat kot pred štirimi leti, potem pomeni, da vrtiš pedala v prazno in je bolje, da počneš nekaj drugega," meni. Med imeni med drugim omenja Mitjo Meršola, Jerco Mrzel ter nekdanjega direktorja Onkološkega inštituta Zvoneta Rudolfa. Meni, da stranki podpora raste, ker je socialna usmerjena. "Včasih se zato zdi, da zastopamo neke socialistične ideje še iz nekdanje družbene ureditve," pravi in dodaja, da je strankin program preprost. "Zavzemamo se za to, da bi izboljšali položaj starejših, upokojencev, invalidov, tudi delavcev."

Cilj je priti v koalicijo

Sicer si želi v koalicijo, kjer bo zagotovljeno, da bodo maksimalno uresničili program DeSUS, da bo država bolj socialna. "To je cilj. Ali je to desna ali leva koalicija ali pa čisto mešana, to sploh ne igra nobene vloge. Ker nimam nobenih prijateljskih odnosov z nobenim od predsednikov strank, ne s predsednikom Janšo ne s predsednikom Pahorjem ne s Katarino Kresal. Politiko jemljem kot čisti profesionalizem," pravi.

Dejal je, da v stranki "pobirajo" tudi iz tako imenovane desnice, zlasti SLS, "ker oni tudi spoštujejo vrednote narodnoosvobodilne borbe, kot ljudska stranka so tudi bolj socialni". Dodaja, da prihajajo tudi mladi, in poudarja, da bodo imeli kandidatko za poslanko, ki ima 27 let.

Revščino vidi v "tem, da so ljudje zaskrbljeni, kako bodo dokončali mesec, kako bodo plačali vse položnice, kako si bodo ob morebitni bolezni zagotovili zdravljenje". Nedopustno se mu zdi, da nekdo, ki je delal štirideset let, prejema 400 evrov pokojnine.

"Nepošteno je, da so nekateri čez noč postali lastniki podjetij"

Prepričan je, da so za upokojence storili več kot prejšnje vlade. V svojem programu se bo zavzemal, da se sprejme zakon o reviziji vseh "tajkunskih privatizacij". Zdi se mu "izjemno nepošteno, da so nekateri čez noč postali lastniki podjetij, ki smo jih ustvarjali skupaj. V tem trenutku lahko vidimo Slovenijo dveh podob: eno, kjer nekateri živijo hollywoodsko življenje, po drugi pa je nekatere strah, kako bodo poravnali položnice".

"Naslednja vlada bo imela zelo odgovorno nalogo," napoveduje. "Odločala bo o tem, ali bo Slovenija država še večjih socialnih razlik oziroma ali bo socialna in pravna država." Ugotavlja, da se v času tega mandata razen DeSUS nobena stranka ni kaj dosti ukvarjala s socialo.

Meni, da se v preteklosti stranke ni kaj preveč resno jemalo. Grožnje odstopa, pravi, so bile tudi zaradi tega. "Včasih se gleda na DeSUS kot na stranko, ki samo črpa iz proračuna, nima pa programov za višjo gospodarsko rast," dodaja.

Ni države brez oborožene sile

Glede vojske pravi, da veliko ljudi meni, da je ne potrebujemo. "Včasih hočejo nakupe opreme za Slovensko vojsko prikazati kot nepotrebne, ampak ni države brez oborožene sile," poudarja. "Gre za varnost pripadnikov Slovenske vojske. Slovenija je ena redkih držav, ki v operacijah še ni imela smrtnih žrtev, in ne smemo si delati utvar, da jih tudi ne bo. Vem, kakšen vik in krik bo takrat, ko se nam bo to prvič zgodilo. Žal se tudi mir in varnost globalizirata. Seveda pa meni osebno funkcija ministra za obrambo škodi kot predsedniku stranke," opozarja.

Glede pritiskov na ministrstvo pravi, da so tako močni, da dobro razume, zakaj je "že deseti obrambni minister". Problem, meni, je v tem, "da ima obramba velika proračunska sredstva, je veliko lobijev in veliko interesov. "Če bi na primer pri oklepnih vozilih 8x8 izbral Sistemsko tehniko, ne bi imel nobenega problema," je prepričan. V začetku je mislil, da so monopoli samo politični, "leva opcija, desna opcija", čez čas pa je "uvidel, da so te povezave zelo različne, od političnih do ekonomskih, do sorodstvenih, do tudi intimnih razmerij". Ko je minister stvari vzel v svoje roke, je bil skupni cilj teh lobijev, kako odstraniti ministra, pojasnjuje.

Ne spreglejte