Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 6. 2014,
13.49

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 6. 2014, 13.49

7 let, 11 mesecev

En dela prost dan ni rešitev za delovno izgorelost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsak ima kdaj naporen dan, ko pride iz službe popolnoma izžet in se brez energije zlekne na zofo, dokler ga glavobol ne mine. A če se to dogaja teden za tednom, je znak za alarm.

To je znak, da se vas loteva delovna izgorelost in z njo kronična utrujenost.

Delovna izgorelost ni navaden stres Delovna izgorelost je precej resnejša težava kot vsakodnevni stres. Je stanje telesne, čustvene in duševne izčrpanosti, ko se nas loteva dvom o svojih sposobnostih in vrednosti svojega dela. Njene posledice so lahko nespečnost, depresija, visoka raven holesterola, alkoholizem in še druge zdravstvene težave. Posebej ogroženi pa so po pisanju revije Time mladi na začetku kariere.

Izgorelost je posledica vedno večjih delovnih obremenitev, ker pa nič ne kaže, da bi se te zmanjšale, moramo za svoje zdravje poskrbeti sami.

Pet nasvetov, kako preprečiti delovno izgorelost Ni treba vsega narediti takoj Raziskave so pokazale, da se opravljanje več nalog hkrati ne obnese. Poskušajte se osredotočiti na zgolj eno zadolžitev naenkrat in to opraviti čim bolje. Če je mogoče, se med opravljanjem svojih nalog ne pustite prekiniti, tako boste svoj delovni čas izkoristili produktivno in se izognili dodatnemu in predvsem nepotrebnemu stresu.

Vzemite si čas za odmor Posledica preobremenitve je tudi pomanjkanje motivacije. Ta pade predvsem, če si ne znate vzeti časa za odmor, da bi sprostili svoje telo in možgane. Krajši in daljši delovni premori so pravo zdravilo za povečanje koncentracije.

Rešite ključno težavo Poskušajte ugotoviti, kaj vas najbolj obremenjuje, kaj je ključni vzrok vaše izgorelosti, in poskušajte težavo rešiti. Če vas na primer obremenjuje dolga vožnja v službo, se poskušajte dogovoriti, da bi nekaj dni v tednu delo opravljali od doma.

Začnite ceniti svoje delo in trud Eden vidnejših znakov izgorelosti je tudi cinični odnos do lastnega dela in dosežkov. A če se sami ne zavedate pomena svojega dela in truda, ki ga vložite vanj, potem ga tudi drugi ne bodo. Zato cenite svoje delo, prvi korak k temu je, da vsak večer napišete seznam opravljenih nalog in cilje za jutrišnji dan. Tako boste imeli jasen pregled, koliko dejansko naredite in tudi dosežete.

Ni pomoči? Morda je čas za menjavo službe Poraz je težko priznati, a če ste naredili vse, da bi se na delovnem mestu počutili bolje, da vas delo ne bi preveč obremenjevalo, pa se vseeno ni nič obrnilo na bolje, potem je morda čas, da zamenjate službo. Morda vas namreč obremenjuje že samo dejstvo, da to delo ni za vas. Čas res ni ravno naklonjen menjavam zaposlitve, a morali bi se zamisliti, da je zdravje na prvem mestu.

Ne spreglejte