Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
16.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 16.38

8 let

DVK naj bi referendum izpeljala z nekoliko nižjimi stroški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Državna volilna komisija (DVK) je določila višino nadomestil članom volilnih komisij in drugim, ki bodo sodelovali pri referendumskih opravilih za referendum o družinskem zakoniku.

Nadomestila članom volilnih odborov ostajajo ista, znižala pa se bodo nadomestila članom okrajnih volilnih komisij in volilnih komisij volilne enote.

Člani DVK niso podprli predloga strokovne službe, da bi se vsa nadomestila znižala Člani volilnih odborov, ki bodo vodili glasovanje 25. marca, bodo tako enako kot do zdaj, upravičeni do nadomestila v višini treh dnevnic, kar skupaj znese 45 evrov. Tisti, ki bodo v odboru sodelovali na predčasnem glasovanju, pa bodo prejeli štiri dnevnice oziroma 60 evrov. Predsedniki volilnih odborov in njihovi namestniki bodo prejeli še dodatne pol dnevnice oziroma 7,5 evra. Člani DVK namreč niso podprli predloga strokovne službe DVK, da bi se vsa omenjena nadomestila znižala.

So pa podprli predlog, da se znižajo nadomestila predsednika in članov okrajnih volilnih komisij ter volilnih komisij volilne enote. Tako bodo predsednik in člani okrajnih volilnih komisij ter njihovi namestniki namesto dosedanjih 4120 evrov, skupaj prejeli 3360 evrov na komisijo. Predsednik in člani volilnih komisij volilnih enot ter njihovi namestniki pa namesto 4120 evrov skupaj 2800 evrov. Prav tako se bodo znižala nadomestila delavcem državnih organov, ki so na predlog načelnikov imenovani za tajnike, namestnike tajnikov, računovodje in računalničarje. Na ta način naj bi privarčevali slabih 90.000 evrov.

Sprejeti sklep o nadomestilih mora odobriti še ministrstvo za finance Člani DVK so znižali tudi nadomestilo, ki za referendum pripada predsedniku in namestniku predsednika DVK ter njenim članom, s čimer naj bi privarčevali dodatnih slabih 8000 evrov. Sprejeti sklep o nadomestilih mora sicer odobriti še ministrstvo za finance.

Za znižanje nekaterih nadomestil so se člani komisije odločili zato, ker ugotavljajo, da izvedba referenduma ni tako zahtevna kot izvedba volitev v državni zbor. Prav tako so upoštevali dopis ministrstva za finance iz 24. februarja, v katerem ministrstvo opozarja na trenutno finančno stanje državnega proračuna in predlaga DVK, da preveri možnost prihrankov.

Volišča bodo na referendumu opremljena z glasovalno napravo za invalide Člani DVK so s sklepom določili tudi volišča, ki bodo na referendumu opremljena z glasovalno napravo za invalide. Te bodo na vseh tistih voliščih, na katerih je na zadnjih sedmih glasovanjih napravo uporabil vsaj en volivec, takih volišča pa je po analizi, ki jo je opravila DVK, 30. Do zdaj je bilo takih volišč sicer 55.

Z zmanjšanjem števila volišč bo DVK privarčevala dobrih 125.000 evrov Zmanjšanju števila volišč, ki bodo opremljene z omenjenimi napravami, so nekateri člani DVK oporekali, češ da se je Slovenija z mednarodnimi konvencijami zavezala, da bo dostop do volišč zagotovila vsem invalidom, vendar je na drugi strani Vučko opozoril, da mora DVK omenjene naprave za glasovanje najemati, najem pa je zelo drag. Samo najem naprav za omenjenih 30 volišč in njihova prilagoditev bo namreč DVK stala dobrih 237.000 evrov. Z zmanjšanjem števila omenjenih volišč bo DVK privarčevala dobrih 125.000 evrov. Skupni stroški referenduma so sicer ocenjeni na dobrih štiri milijone evrov.

Referendum o družinskem zakoniku je državni zbor razpisal za 25. marec, in sicer potem, ko je Civilni iniciativi za družino in pravice otrok uspelo zbrati več kot 40.000 podpisov, ki jih zakon zahteva za razpis referenduma.

Ne spreglejte