Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 1. 2011,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 1. 2011, 11.03

8 let

Dva pasova za avtobuse za prijaznejši javni promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Dunajski cesti v Ljubljani bodo vzpostavili poskusni prometni koridor Zmajev rep z dvema pasovoma za avtobuse in le enim pasom za avtomobile.

Gre za progo od športnega parka Stožice, prek Dunajske in Slovenske ceste, s koncem na Barjanski, po njej pa bodo mestni avtobusu vozili po ločenih rumenih pasovih. Nov prometni režim sledi prizadevanju v Mestni občini Ljubljana, da bi v glavnem mestu ustvarili bolj privlačen javni potniški prevoz. To seveda pomeni tudi večjo potovalno hitrost mestnih avtobusov, ki zdaj vozijo le nekaj več kot 15 kilometrov na uro, piše današnji Dnevnik.

Uresničevanja zavez projekta Civitas Elan

Novi poskusni prometni koridor je del projekta Civitas Elan, ki je usmerjen v razvoj trajnostnega, čistejšega in energetsko varčnejšega sistema prevoza v petih evropskih mestih: poleg Ljubljane so v ta projekt vključeni še Gent, Zagreb, Brno in Porto.

Za podobne cilje si prizadevajo tudi v okviru pobude Za mesto po dveh, kjer želijo predvsem bolj prijazno prometno ureditev in več prostora za sobivanje kolesarjev in pešcev na Slovenski cesti, predvsem pa tudi njihovo povečanje, kar bi pozitivno vplivalo tudi na promet trgovin v tem delu mesta.

Tudi za nov način mišljenja v javnem prostoru

Skupina Civitas Elan in pobuda Za mesto po dveh sta ob koncu leta 2009 tudi sodelovali pri pripravi gostovanja dr. Pietra de Haana z nizozemskega inštituta Shared Space, ki se v okviru istoimenskega projekta zavzema za enakopravnost, svobodo in spoštovanje med udeleženci v prometu. Nizozemski strokovnjak s področja psiholoških in socioloških vidikov mobilnost in prometa je takrat v mestni hiši v Ljubljani predstavil koncept skupnega prometnega prostora (Shared Space), ki spodbuja nov način mišljenja in ravnanja za dvig kakovosti življenja v javnem prostoru.

"Obvoznice" za avtomobiliste ob novem prometnem režimu

Z izgubo enega pasu za avtomobiliste na Dunajski in posledično pričakovano upočasnitvijo prometa za osebna vozila na zgolj enem pasu naj bi del zdajšnjega prometa prevzela v bližnji prihodnosti zgrajena Titova cesta ter cestna povezava med mostom na Roški in Njegoševo cesto pri Cukrarni.

Za zaživitev P + R parkirišč Da bi spremenjeni prometni režim na progi Zmajev rep res zaživel, pa bosta nujni tudi gradnja in uveljavitev t. i. P + R parkirišč za voznike, ki prihajajo v Ljubljano iz okolice in drugih krajev. V okviru športnega parka v Stožicah je že na voljo, na koncu Barjanske ceste pa ga bo treba še zgraditi, še navaja spletni Dnevnik.

Prometni režim na progi Zmajev rep naj bi po pričakovanjih zaživel še v času programskega projekta Civitas Elan, ta se izteče leta 2012.

Ne spreglejte