Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 9.24

8 let

Drnovškovo predsedovanje pustilo pomemben pečat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Janez Drnovšek je s svojim neodvisnim stališčem, drugačnim pristopom in odpiranjem človekove duhovne dimenzije pustil pomemben pečat.

Prvi predsednik slovenskega parlamenta France Bučar je Drnovškovo predsedovanje ocenil kot absolutno pozitivno. Drnovšek je v tem obdobju pokazal, da se posameznik lahko odloči za spremembo, je pojasnila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik. Po besedah ljubljanskega nadškofa in metropolita Alojza Urana pa si je Drnovšek prizadeval biti blizu ljudem.

"Odpiral je pomen človekove duhovne dimenzije, solidarnost in pomoč ubogim," je pojasnil Uran. Kot korektno in v skladu s predsedniškimi pristojnostmi pa je Uran, ki je tudi predsednik Slovenske škofovske konference, ocenil Drnovškovo sodelovanje s slovensko katoliško Cerkvijo.

Bučar: Pokazal je, da ima predsednik v Sloveniji pomembno mesto

Po Bučarjevih besedah je Drnovšek predvsem pokazal, da ima predsednik države vendarle pomembno mesto v našem pravnem sistemu. "Zato je s svojim neodvisnim stališčem povzročil močno reakcijo pri tistih, ki menijo, da je to samo častna funkcija in da se mora podrejati izvršni oblasti," je dejal Bučar in to ocenil kot njegovo izredno pozitivno potezo.

Spomnil je, da je Drnovšek skliceval široka posvetovanja o posameznih pomembnih družbenih vprašanjih. Bučar obžaluje, da so se ta posvetovanja končala. "Danes ugotavljamo, da je še posebej velik manko v družbeni zavesti, ali pa v političnem življenju, da nimamo jasne predstave, kako naprej, kaj narediti in kaj s sabo početi," je poudaril Bučar in dodal: "Škoda, da se iskanje ni nadaljevalo in prišlo do konkretnejših zaključkov, ki bi nam danes prišli zelo prav."

Čebašek-Travnikova: Korak stran od vsakodnevne politike

Obdobje predsednika Drnovška je bistveno zaznamoval njegov specifičen pristop do funkcije predsednika republike, je pojasnila Zdenka Čebašek-Travnik. Tej funkciji je dodal vsebine, ki so pomenile korak stran od vsakodnevne politike v smer iskanja drugačnih rešitev za tiste probleme, ki jim po običajni poti ni bilo videti skorajšnje rešitve. Drnovšek je v tem obdobju pokazal, da se posameznik lahko odloči za spremembo - na primer za drugačen način življenja - in to tudi izpelje, je dejala varuhinja.

"Ljudje o njegovih predlogih resno premišljevali in razpravljali"

Drnovškov način dela ni vplival na ugled funkcije predsednika republike, s svojim načinom delovanja pa jo je obdržal na visoki ravni spoštovanja od in do vseh, s katerimi je sodeloval, je prepričana Čebašek-Travnikova. "Res je z nekaterimi potezami presenetil domačo in tujo javnost," je dejala varuhinja in dodala, "a je hkrati dosegel, da so ljudje o njegovih predlogih resno premišljevali in razpravljali".

Ne spreglejte