Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2008,
14.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2008, 14.14

8 let, 5 mesecev

Dragonja: Slovenci še brez kod za zapornice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Zavod 25. junij je danes sporočil, da kljub dogovoru slovenskega in hrvaškega notranjega ministra, upravičenci še vedno niso dobili obljubljenih kod za odpiranje zapornic.

Izvajanje dogovoru slovenskega in hrvaškega notranjega ministra Dragutina Mateja in Berislava Rončevića s konca maja, ki naj bi med drugim omogočil neomejeno gibanje slovenskih prebivalcev in lastnikov nepremičnin na slovenskem ozemlju na levem bregu Dragonje, stanje za večino upravičencev ostaja nespremenjeno, piše Zavod 25. junij. Kode naj bi prejeli le nekateri hrvaški državljani Zavod ob tem zavrača navedbe slovenske policije, da naj bi upravičenci po pošti že prejeli kode za odpiranje spornih zapornic. Kode so namreč, tako zavod, prejeli le nekateri hrvaški državljani, in sicer s strani hrvaških organov, medtem ko slovenski državljani, ki so kot prebivalci ali lastniki nepremičnin upravičenci do neomejenega gibanja in delovanja na slovenskem ozemlju na levem bregu Dragonje, pa z izjemo Joška Jorasa od slovenskih organov te kode niso prejeli.

Zavod opozarja na "velik razkorak med besedami in dejanji"

Kot primer očitnega hrvaškega prejudiciranja mejnih rešitev zavod navaja tudi nedavni zaplet, ko je Hrvaška onemogočila posredovanje slovenskim gasilskem v krajinskem parku Sečoveljske soline zaradi posledic neurja in jim celo za dva dni prepovedala vstop na Hrvaško.

Sicer pa zavod ponovno opozarja na "velik razkorak med besedami in dejanji visokih slovenskih predstavnikov", ki po eni strani govorijo o zaščiti in nadzoru ozemlja in morja, ki sta bila ob osamosvojitvi 25. junija 1991 slovenska, po drugi strani pa znova in znova dopuščajo enostranske poteze Hrvaške, ki pomenijo poseganje po slovenskem morju in ozemlju.

Ne spreglejte