Do kdaj bodo bolniki na ljubljanski urgenci še ležali na hodniku?

Včeraj smo pisali, kako v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zaradi povečanega števila bolnikov z okužbami dihal in obolelih z gripo zmanjkuje tudi postelj. Vodstvo UKC Ljubljana prostorsko stisko rešuje. Kako?

Ministrstvo za zdravje ob tem priporoča obolelim, da se o svojem zdravstvenem stanju najprej posvetujejo, tudi po telefonu, s svojim izbranim zdravnikom, da ne bi po nepotrebnem čakali v urgentnih ambulantah.

Ministrstvo za zdravje ob tem priporoča obolelim, da se o svojem zdravstvenem stanju najprej posvetujejo, tudi po telefonu, s svojim izbranim zdravnikom, da ne bi po nepotrebnem čakali v urgentnih ambulantah. Foto: Siol.net

Vodstvo UKC Ljubljana je prostorsko stisko, ki je nastala zaradi večjega števila nenadno obolelih, začelo reševati že minuli teden, so sporočili iz največje slovenske bolnišnice. Pojasnili so, da so prve bolnike iz IPP (Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana) v četrtek prejšnji teden sprejeli tudi na Ortopedski kliniki (10 postelj), po deset dodatnih postelj so zagotovili na KO za kardiologijo Interne klinike in KO za pljučne bolezni Interne klinike.

Kako še se spopadajo s povečanim številom bolnikov?

Poleg tega na Interni kliniki ukinjajo elektivne programe zato, da bi zagotovili dodatne postelje za sprejeme bolnikov z urgence (Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana), jutri pa bodo odprli tudi Oddelek za epidemije v Bolnišnici dr. Petra Držaja.

Ker so zaradi pomanjkanja postelj v sobah številne bolnike namestili na hodnikih, so zaradi mraza povečali temperaturo vpiha zraka na urgenci in vhod začasno uredili s pritiskom na gumb. V UKC Ljubljana so včeraj zaposlili še 30 pripravnikov srednjih medicinskih sester, ki sicer še niso usposobljeni za samostojno delo in bodo razporejeni na različne bolniške oddelke v UKC Ljubljana.

Zaposlili so tudi sedem medicinskih sester, in sicer pet za urgenco IPP in dve za urgenco na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, so še pojasnili v UKC Ljubljana ter dodali, da so še tri medicinske sestre v postopku zaposlitve.  

V sezoni gripe in drugih respiratornih prehladnih bolezni je dobro, da prebivalci upoštevajo tudi ta navodila: redno in temeljito umivanje roke z milom, redno čiščenje površine in predmetov z vodo in detergentom, redno prezračevanje prostorov. V sezoni gripe in drugih respiratornih prehladnih bolezni je dobro, da prebivalci upoštevajo tudi ta navodila: redno in temeljito umivanje roke z milom, redno čiščenje površine in predmetov z vodo in detergentom, redno prezračevanje prostorov. Foto: Siol.net

Ministrica za zdravje se zaveda težav

Težav urgentnega bloka se zaveda tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, zato je v proračunu za leto 2015/16 zagotovila 23 milijonov evrov za gradnjo druge faze DTS (novega dela diagnostično-terapevtske službe).

"Z gradnjo in rekonstrukcijo urgentnega bloka UKC Ljubljana je predvidena predvsem premestitev oddelkov IPP (interna prva pomoč) in SNMP (splošna nujna medicinska pomoč). Z zdajšnjih tisoč kvadratnih metrov bodo preseljeni v nove prostore na površino 2.050 kvadratnih metrov. Dela so po načrtu in se bodo predvidoma končala marca 2017," pa so sporočili z ministrstva za zdravje.

Sredstva za nadaljevanje projekta gradnje DTS so planirana in potrjena tudi v proračunih za leti 2017 in 2018, za naslednje faze je predvidenih približno 35 milijonov evrov. 

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • željudin / 10.01.2017. ob 19:37

    glavno da imamo etiko in moralo

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano