Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2013,
14.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kožni rak aplikacija

Torek, 27. 8. 2013, 14.13

8 let

Diagnoza kožnega raka prek telefona? Smrtno nevarno!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fotografiraj kožno znamenje, pošlji ga na spletni naslov in dobil boš diagnozo, ki pa je lahko "izredno nevarna".

V zadnjem času je vse pogosteje mogoče zaslediti aplikacije, ki so povezane z zdravjem. Konkretno je v zadnjem času aktualna mobilna aplikacija, ki obljublja oceno stopnje nevarnosti znamenja. Po mnenju Združenja slovenskih dermatovenerologov gre za aplikacijo, ki je izredno nevarna, obenem pa v obstoječi obliki tudi zavajajoča.

Kako aplikacija deluje?

Kot pojasnjujejo plastični kirurgi, ki aplikacijo promovirajo, je med pregledanimi kožnimi znamenji kar polovica takih, ki jih je mogoče opredeliti kot stopnjo v razvoju rakavega obolenja kože ali pa predstavljajo visoko tveganje za njegov razvoj.

Uporabnik torej fotografira kožno znamenje, izrastke, rdečice, brazgotine, kožne tvorbe oziroma spremembe na koži. Fotografijo nato pošlje v pregled zdravniku dermatologu ali plastičnemu kirurgu. V precej kratkem času nato prejme odgovor z oceno nevarnosti.

Pozor: Aplikacija je zavajajoča!

Korektna diagnostika kožnih tumorjev oz. znamenj zahteva klinični in dermatoskopski pregled zdravnika, ki je za tako diagnostiko usposobljen, pojasnjuje predstojnica Dermatovenerološke klinike v Ljubljani Tanja Planinšek Ručigaj. Poudarja, da iz fotografije, ki jo posname pacient sam, diagnoza nikakor ni mogoča.

Po izkušnjah dermatologov so namreč zelo pogosti primeri, ko se bolnikom ali premalo usposobljeni strokovni javnosti zdijo nevarna znamenja, ki niso nevarna, tistih, ki so v resnici nevarna, pa sploh ne opazijo.

"Časov, ko smo dermatologi od vrat postavljali diagnoze kožni rak, so minili, saj vemo, da se danes odkriva spremembe zelo zgodaj, tako da samo pogled od daleč oziroma fotografija ne zadostuje več, pač pa je spremembo treba pogledati še dermatoskopsko, da jo res čim prej diagnosticiramo," še pojasnjuje Planinšek Ručigajeva in opozarja, da imajo učenje dermatoskopije in obnavljanje znanja, ki je obvezno vsaj vsaki dve leti, v svojih programih izobraževanja le dermatovenerologi, zdravniki drugih specialnosti pa ne. Ob tem pa ne velja zanemariti tudi izkušenj.

Ne spreglejte