Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
17.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 17.58

8 let

Delo na prenovi zakona o kazenskem postopku se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svet za kaznovalno pravo je razpravljal o prenovi zakona o kazenskem postopku. Delo se bo nadaljevalo na podlagi osnutka iz prejšnjega mandata, bo pa seveda potrebno določene rešitve dodatno preučiti.

Kot je dejal državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Boštjan Škrlec, je za zdaj še prezgodaj reči, ali bo šlo za nov zakon ali noveliranje obstoječega, je pa bolj verjetno prvo, ker gre za večji sistemski poseg, ki naj bi prinesel tudi nekatere korenite spremembe.

Škrlec je spomnil, da gre za projekt, ki poteka že dlje časa in v katerem je bilo pripravljenega precej gradiva. V prejšnjem mandatu je bil pripravljen osnutek novega zakona o kazenskem postopku in danes je bila na koncu v razpravi sprejeta odločitev, da je ta dobra osnova za nadaljevanje dela pri prenovi omenjenega zakona.

"Nekatere rešitve potrebujejo dodatna preučevanja"

"Bodo pa seveda potrebna nekatera dodatna preučevanja določenih rešitev," je dodal državni sekretar. Po njegovih besedah pripravljeni osnutek v celoti ne daje jasnih odgovorov na nekatera konceptualna vprašanja in tu ga bo poskušala skupina, ki bo pri pripravi zakonskih rešitev delala tudi v prihodnje, nadgraditi.

"V obstoječem sistemu se procesi prevečkrat ponavljajo" S prenovo zakona naj bi po Škrlečevih navedbah poskušali racionalizirati postopke na sodiščih v kazenskih postopkih. "Težava je namreč v tem, da je v obstoječem sistemu preveč ponavljanja procesnih dejanj in prevečkrat se iste stvari odvijajo na različnih nivojih - pred policijo, v preiskavi, na glavni obravnavi. Posledica tega je izguba časa in tudi dolgotrajnost sodnih postopkov," je še pojasnil.

Bodo preiskovalne sodnike res odpravili?

Glede odprave sodne preiskave in instituta preiskovalnega sodnika, ki je bila predvidena v osnutku, Škrlec pravi, da zaenkrat tudi "rešitev, ki je na mizi, dejansko predvideva, da se odpravi preiskovalne sodnike, njihovo vlogo pa bi na nek način deloma prevzela policija in tožilstvo".

Izpostavlja pa, da nekaj konceptualnih vprašanj v tej zvezi še ostaja odprtih; "verjetno bodo potrebni kompromisi, da se v okviru realnih možnosti doseže rešitev, ki bo maksimalno učinkovita in bo istočasno v največji možni meri zagotavljala pravice osebam, ki se v takih postopkih znajdejo".

Škrlec: Za napovedi je še prezgodaj Po besedah državnega sekretarja je za zdaj še prezgodaj za napovedi, kdaj bodo zakonske rešitve pripravljene za obravnavo na vladi in v državnem zboru. S tem ne kaže hiteti, gre za vsebinsko obsežne spremembe, pravi in dodaja, da bo najprej delovna skupina - ta v principu ostaja takšna kot v prejšnjem mandatu, razširjena pa bo še z nekaterimi novimi člani - poskušala obstoječe besedilo izboljšati in najti odgovore na vprašanja, ki so še odprta.

Ne spreglejte