Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
18.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 18.22

8 let

Danes v Danes: Zaradi birokratskega nesmisla bosta zimo preživela na mrzlem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V informativni oddaji Danes med drugim tudi o hudi uri na Notranjskem, o somalijski deklici, ki je sama ostala sredi Afrike, in o zakoncih, ki bosta morala letošnjo zimo preživeti na mrzlem.

Deroč hudournik je v nekaj minutah preplavil vasico Brce v Ilirski Bistrici. Prebivalci so doživeli ponovitev črnega scenarija izpred manj kot meseca dni. Družinske hiše, ribogojnica in obrtniška delavnica so spet doživele ujmo, ki je prebivalcem pognala strah v kosti. In jezo zaradi države, ki le zviška opazuje naravno katastrofo. Še več, država jim je celo ukazala porušiti nasip, ki jih je ščitil pred poplavami. Struga reke pa ostaja neočiščena že od daljnega leta 1970. Somalijska deklica, ki je na begu pred vojno ostala sama sredi Afrike, postaja vseslovensko politično vprašanje. Njena sestra in stric, ki živita v Mariboru, se že poldrugo leto trudita, da bi 14-letno Fajzo rešila s krute črne celine. Fajzi je vojna vzela očeta in brata, mama jo je zapustila samo sredi Etiopije, kamor sta pribežali. Zdaj je za deklo pri tujih ljudeh, saj so somalijski otroci v Etiopiji manjvredno blago. Izpostavljena je nevarnostim in zlorabam, saj nima nikogar, ki bi jo zaščitil.

V Sloveniji se je v zadnjem obdobju pri velikem številu otrok pojavila atipična pljučnica. Gre za zahrbtno bolezen, ki poteka prikrito, le s suhim kašljem, in jo lahko potrdi le rentgenska slika. Na infekcijski kliniki opozarjajo, da gre za manjšo epidemijo. Zdravljenje bolezni je dolgotrajno. Najbolj ogrožena skupina, tudi zaradi slabše osebne higiene, so otroci in mladostniki.

Zaradi birokratskega nesmisla države bosta zakonca Horvat to zimo morala preživeti na mrzlem, kakor vesta in znata. Vera in Anton Horvat iz Ljutomera sta zaprosila za izredno denarno pomoč, a ker uradniki na centru za socialno delo slepo sledijo neživljenjskim paragrafom, jima ne preostane drugega, kot da javno prosita za pomoč.

Lahko stisko po šestih letih krize ublažijo rešitve novega gospodarskega ministra? Pred poslance državnega zbora bo jutri stopil že tretji kandidat Mira Cerarja za gospodarskega ministra, Zdravko Počivalšek. Nekdanji šef in solastnik Term Olimia.

Ne spreglejte