Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
18.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 4. 7. 2013, 18.35

8 let

Danes v Danes: Z nemogočimi birokratskimi prijemi država stiska tudi kmete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V informativni oddaji Danes o begu možganov, o dijakih, ki so se preizkusili v vlogi znanstvenikov, o birokratskih stiskah kmetov in o črni gradnji Vitoslava Türka.

Slovenijo množično zapuščajo mladi izobraženci: lani jih je s trebuhom za kruhom oziroma za boljšimi priložnostmi odšlo skoraj 10 tisoč, kar je skoraj desetkrat več kot pred 15 leti. Velik udarec za mlade raziskovalce je vse manj državnih sredstev za znanstveno-raziskovalno dejavnost, brez dela pa naj bi samo letos ostalo kar 400 doktorjev. Večina si jih bo službo primorana iskati v tujini.

A vendarle mladi ne izgubljajo upanja. Med njimi so naši dijaki, bodoči raziskovalci, ki so se danes preizkusili v vlogi znanstvenikov. V laboratoriju so se seznanili z vedo prihodnosti – sintezno biologijo in genetskim inženirstvom, ki je ljudem v veliko pomoč. Osnovni namen je namreč sprememba delovanja celice, da ta začne opravljati novo, za človeka koristno funkcijo. Bodoči mladi upi z optimizmom zrejo v prihodnost in so s svojo nadarjenostjo presenetili tudi mentorje.

Z nemogočimi birokratskimi prijemi država stiska tudi kmete. Kmetije so zaradi številnih predpisov, ki jim jih nalaga država, postale že prava podjetja. Številni zato razmišljajo celo, da bi dejavnost opustili.

Medtem ko naš denar še naprej odteka skozi dimnike Teša 6 in bodo številni malčki jeseni spet ostali brez vrtčevskega varstva, socialno ogroženi otroci pa spet ne bodo videli morja, medtem ko naš denar še naprej ostaja v rokah tajkunov, banke pa luknjo polnijo z našim denarjem, in ko kljub spektakularnim razkritjem umazanih poslov direktorjem, odvetnikom in politikom ni pravnega epiloga, naši parlamentarci danes ugotavljajo, da je demokracija v krizi. Nič novega. Ampak kaj, ko vse ostaja pri besedah, dejanj od tistih, ki smo jih izvolili na demokratičnih volitvah zato, da bi skrbeli za naše blagostanje, pa ni.

Oblast je dolga leta varovala tudi vidnega člana SDS Vitoslava Turka. Rezidenca, ki jo je pred leti na črno postavil na elitni lokaciji nad Sečovljami, inšpektorjev ni zanimala več let, zdaj pa jo bo očitno v prihodnjih dveh mesecih le moral porušiti. Družina Vitoslava Türka se je sicer na odločbo koprske gradbene inšpekcije pritožila; pravijo, da verjamejo v pravno državo in da bodo dokazali, da je njihova vila zgrajena zakonito.

Ne spreglejte