Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
18.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 18.53

8 let

Danes v Danes: Šest tisoč novih vojaških čelad za milijon evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Danes v Danes o novih vojaških čeladah, ki jih bo kupilo ministrstvo za finance, o slovenskem podjetju, ki je že vrsto let v rokah zaposlenih, in o 95-letnici, ki obvlada računalnik.

Obrambno ministrstvo si bo sredi krize privoščilo šest tisoč novih vojaških čelad, za katere bo odštelo slab milijon evrov. Za primerjavo: to je tisoč povprečnih neto plač ali tisoč 300 minimalnih plač. Se bodo pa z novimi čeladami na glavah naši vojaki lahko bojevali v izrednih razmerah, pri minus 32 in plus 49 stopinjah ter celo na 12 tisoč metrih nadmorske višine. Enake težave, kot jih ima Slovenija, imajo tudi naša podjetja, celo zelo uspešna med njimi, kot nekoč podjetje Ledinek iz Hoč pri Mariboru. Svetovno znani proizvajalec lesnoobdelovalnih strojev za zagotovljen 20-milijonski posel v Rusiji ne dobi premostitvenega posojila, medtem ko so ga njihovim mednarodnim partnerjem za isti projekt brez težav odobrili.

Evropa od nas zahteva tudi pospešeno privatizacijo državnih podjetij, a za zdaj smo prodali le Helios – ta gre v roke Avstrijcem. Primer, kako podjetje rešiti in ga hkrati ne prodati, pa je primer Domela iz Železnikov. Ta je že vrsto let v rokah zaposlenih. S tem so rešili Selško dolino, delo je ohranilo več kot 900 ljudi. Njihove plače so solidne, povprečno visoke, letos bodo skovali tudi milijonski dobiček.

Z današnjim dnem se je začela že tretja simbioza, ki se tudi letos osredotoča na sodelovanje in prenos znanja med generacijami ter spodbujanje vseživljenjskega učenja. V Celju pa so na Planet TV obiskali gospo Nežiko, ki pri 95 letih obvlada računalnik, se pogovarja prek Skypa in aktivno preživlja čas na Facebooku, kjer je očitno izjemno priljubljena.

Ne spreglejte