Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2013,
16.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 30. 6. 2013, 16.41

7 let, 12 mesecev

Danes v Danes: Ali naj dopuščamo glasno cerkveno zvonjenje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V informativni oddaji Danes med drugim o pekarnah, spremembah glede porodniškega dopusta, svojevrstnem protestu družinskih zdravnikov, zvonjenju cerkva ter o Hildi Tovšak in zadevi Betnava.

Zdaj lahko preverite, ali v pekarni, kjer kupujete kruh, ravnajo v skladu s higienskimi standardi. Vam bo zajtrk še teknil, če boste izvedeli, da so pri vašem peku pod vrečo z moko odkrili mišje gnezdo ali da je kruh za prodajo ležal kar na tleh? Številke so zgovorne in grozljive: od 106 pekarn jih je kar tri četrtine kršilo vsaj en predpis. Obiskali smo dve od pekarn, ki so se znašle na zloglasnem seznamu; bežali so pred našimi kamerami, a upada prodaje se ne bojijo.

Oporečno meso, močno presladke žitarice, povsem umetno pridelana sadje in zelenjava, živila, ki naj bi bila slovenska, pa to niso, zdaj še kruh. Vse več prehranskih afer v nas vzbuja vse večje nezaupanje tako v proizvajalce in trgovce kot tudi v nadzor.

Številne mamice in ženske, ki si to želijo postati, pa razburja predlog zakona, po katerem bodo morali najmanj mesec dni njihovega porodniškega dopusta koristiti očetje, sicer bo ta mesec dopusta propadel. Tako bi bili tudi očetje bolj vpeti v otrokovo vzgojo, pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da s tem predlogom le sledimo Evropi. Za svojevrsten protest pa so se odločili družinski zdravniki. Bolnike, in to predvsem tiste, ki nimajo resnih zdravstvenih težav, bodo pogosteje pošiljali k specialistom, da bi tako pridobili več časa za delo z bolniki z bolj kompleksnimi in težjimi boleznimi. To je edini način, da pritegnemo pozornost in opozorimo na nevzdržno stanje družinske medicine.

V komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci jih skrbi, kot pravijo, kristjanofobija, ki se po njihovem mnenju v zadnjem času stopnjuje. Kot primer navajajo več žaljivih in sovražnih napisov, ki so se v zadnjem času pojavili zlasti na cerkvenih objektih.

Ali naj dopuščamo glasno cerkveno zvonjenje, pa se sprašujejo nekateri Slovenci, ki živijo v bližini cerkva, in še, ali je to glasba ali hrup, ki moti našo zasebnost. Prisluhnili so jim v Pozitivni Sloveniji; Jani Möderndorfer je pristojno ministrstvo pozval, naj opravijo meritve glasnosti zvonjenja cerkvenih zvonov. Na podlagi rezultatov bi v skladu z evropsko zakonodajo spoštovali in čim bolj prisluhnili mnenju vseh Slovencev.

V nekaterih sodnih dvoranah je bilo danes zelo pestro. Na zatožno klop je dopoldne spet sedla najbolj znana slovenska zapornica ta hip – Hilda Tovšak: tokrat v zadevi Betnava. Nastopila je drugače kot do zdaj; želi namreč priznati krivdo – tako v primeru goljufij pri dvorcu Betnava kot v zadevi Rimske terme. V zameno za nižjo kazen, seveda. Poleg Hilde Tovšak sta na zatožno klop sedla še dva zdaj že stara znanca sodišč, Igor Bavčar in Boško Šrot, kot priča pa še Zoran Janković. Gre za zadevo Istrabenz. Janković je potrdil, da je ovadbo vložil on, ker je bil razočaran zaradi anonimke, iz katere je izvedel za domnevno sporno prodajo delnic Istrabenza. Trditve Bavčarja, da ga je Janković z ovadbo izsiljeval, pa je zavrnil.

Ne spreglejte