Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2008,
12.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 6. 6. 2008, 12.50

8 let, 5 mesecev

Cvikla naj zasliši Černačeva komisija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Anton Anderlič in Aurelio Juri predlagata zaslišanje Milana M. Cvikla pred Černačevo komisijo o nakupu vojaške opreme v letih 1994 do 2007.

Kot sta zapisala poslanca Anderlič (LDS) in Juri (SD), je bila preiskovalna komisija, ki ji predseduje Černač, ustanovljena z namenom, da se ugotovi morebitna politična odgovornost nosilcev javnih funkcij pri domnevno spornih in netransparentnih nabavah vojaške opreme od leta 1994 do leta 2007. Komisija naj pripravi verodostojno poročilo V navedenem obdobju se je po njunih navedbah zvrstilo kar nekaj ministrov za obrambo, načelnikov Generalštaba Slovenske vojske in predsednikov vlade. "V nasprotju z ostalimi člani sva zainteresirana, da se morebitne nepravilnosti pri nakupih raziščejo in da komisija pripravi verodostojno poročilo," sta sporočila poslanca.

Poziv po razrešitvi Cvikla

Po njunih besedah se je "nedavno iznenada pojavila zahteva poslanske skupine SNS" po zaslišanju in razrešitvi predsednika omenjene komisije Milana M. Cvikla, in sicer v preiskovalni komisiji, ki obravnava nakup oklepnikov 8x8, a v povezavi z nabavo valukov 6x6.

Juri in Anderlič zato predlagata, da se zaslišanje Cvikla kot nekdanjega ministra za evropske zadeve in nekdanjega državnega sekretarja na finančnem ministrstvu opravi "v naši, za tako zaslišanje in preiskavo bolj pristojni komisiji". Kot menita, bo na tak način zaslišanje omogočeno brez posegov v integriteto in delo komisije, ki ji predseduje Cvikl.

Za odločanje o Cviklovi razrešitvi ni pravne podlage Predstavniki poslanskih skupin na današnji seji kolegija predsednika DZ niso razpravljali in odločali o predlogu Zmaga Jelinčiča (SNS) za razrešitev predsednika preiskovalne orožarske komisije Milana M. Cvikla. Pravna služba DZ je namreč ugotovila, da za takšno odločanje nimajo pravne podlage oziroma pristojnosti.

Ne spreglejte