Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2008,
15.14

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 15.14

8 let, 6 mesecev

Cvikl začuden nad vabilom preiskovalne komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Milan M. Cvikl je začuden nad vabilom parlamentarne preiskovalne komisije, da ga v četrtek zasliši kot pričo, s katero naj bi ugotovili politično odgovornost nosilcev javnih funkcij.

Poslanec SD Milan M. Cvikl je začuden nad vabilom parlamentarne preiskovalne komisije, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kada in Soda v 83 podjetjih, da ga v četrtek zasliši kot pričo, s katero naj bi ugotovili politično odgovornost nosilcev javnih funkcij. Zaslišanja se zaradi službene odsotnosti ne bo udeležil. Kot je v izjavi za javnost povedal Cvikl, je v obdobju od decembra 2000 do oktobra 2001 opravljal vlogo člana in predsednika upravnega odbora Soda, zaposlen pa je bil v NLB na mestu pomočnika izvršnega direktorja direkcije za finančno upravljanje in podporo. Minister za evropske zadeve in s tem nosilec javne funkcije je postal šele kasneje, ko ni bil več v upravnem odboru Soda.

Nadaljnjemu vabilu se bo pripravljen odzvati "Ni mi poznano, da bi za pretekla obdobja vabili tudi druge bivše člane upravnega odbora, ki niso bili nosilci javnih funkcij," je zatrdil in dodal, da bo sicer spoštoval voljo preiskovalne komisije in se bo nadaljnjemu vabilu pripravljen odzvati. "Verjamem pa, da bo to potem, ko bo predsednik komisije Branko Marinič (SDS) končal zaslišanje tistih najbolj odgovornih za prodajo Mercatorja in ostalih zadev iz mandata 2004-2008, kar naj bi bila prednostna naloga preiskovalne komisije."

Cvikl: Delo preiskovalne komisije slabo in neprimerno Cvikl sicer delo preiskovalne komisije označuje kot slabo in neprimerno. "To je komisija za zaščito ugleda in imena Janeza Janše. Janša je že priznal napako pri prodaji Mercatorja, a je to priznal v nekem intervjuju, ki je šel mimo aktivnosti preiskovalne komisije. Moral bi biti povabljen ne kot priča, temveč kot preiskovanec," je zatrdil Cvikl.

Tudi Ropa ne bo na sejo preiskovalne komisije

Poslanec SD Anton Rop se zaradi osebnih razlogov ne bo udeležil četrtkove seje parlamentarne preiskovalne komisije. Opravičilo je Rop že posredoval predsedniku komisije Branku Mariniču (SDS). Kot je dejal Marinič, je prejel opravičilo drugega vabljenega, Milana M. Cvikla, Ropovega pa doslej še ne.

Rop je še dejal, da je za vabilo na sejo komisije izvedel iz medijev in da po pošti ni dobil vabila.

Ropa, ki je bil pred leti direktor Kapitalske družbe (Kad) in predsednik upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod), naj bi člani komisije, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kada in Soda v 83 podjetjih, povprašali o prodajah državnih deležev v 20 družbah. Med drugim gre za prodaje deležev v družbah Kema Puconci, Jasna Kranjska Gora, Saturnus, Termo Škofja Loka, Gruda Jurmes, je dejal Marinič.

Ne spreglejte