SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cotman: Brezposelnost najnižja v zgodovini samostojne države

1

termometer

Ministrica za delo Marjeta Cotman je na predstavitvi dosežkov ministrstva izpostavila zmanjšanje brezposelnosti, ki je s približno 60.000 brezposelnimi najnižja v zgodovini samostojne Slovenije.

Ob začetku mandata leta 2004 je bilo brezposelnih skoraj 91.000, zdaj pa jih je dobrih 60.000, je dejala ministrica za delo, družino in socialne zadeve. Izboljšanje pokojninskega zakona v korist upokojencev Med drugim je omenila tudi sprejetje sprememb zakona o delovnih razmerjih in pa socialnega sporazuma 2007-2009, boljše možnosti za zaposlovanje invalidov, več štipendij, zagotovljeno pa je tudi trajno subvencionirane prehrane študentom, je dejala. Izpostavila je še izboljšanje pokojninskega zakona v korist upokojencev, tako da se pokojnine od leta 2005 dosledneje usklajujejo z rastjo plač.

"Največji uspeh je dogovarjanje s partnerji oz. civilno družbo" Kot največji uspeh svojega vodenja ministrstva pa ocenjuje dogovarjanje s partnerji oz. civilno družbo. "To se mi zdi največji uspeh in to je tudi najtežji del," je dejala.

Omenila je tudi ukrepe za višjo rodnost, kot so višji otroški dodatek, dodatek za velike družine in uvedba plačila prispevkov zaradi varovanja štirih in več otrok. V letih 2006 in 2007 se je sicer rodilo več otrok kot v preteklih letih, je spomnila.

Minimalna plača z avgustom 589,11 evra Ministrica je v skladu z zakonom o določitvi minimalne plače objavila znesek minimalne plače, ki od 1. avgusta dalje za poln delovni čas znaša 589,11 evra, kar je štiri odstotke več kot doslej.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin