Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2008,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 4. 2008, 15.54

8 let

Civilna iniciativa: Boj za tržnico se je šele začel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V civilni iniciativi Tržnice ne damo tudi po objavi poročila geodetskega zavoda ne verjamejo, da je gradnja parkirne hiše pod tržnico cenejša kot v grajskem griču.

"Župan je govoril malo na pamet," je dejala članica iniciative Marinka Kurilič. Zatrdila je, da se je boj za tržnico šele začel. "Budno bomo spremljali vse postopke" Kot je dejala, bodo uporabili vse pravne možnosti, saj so pretekla županova dejanja pokazala, da s posameznimi ukrepi krši odloke ali dela brez ustreznih dovoljenj. "Budno bomo spremljali vse postopke," je obljubila. Kljub vsemu pa v civilni iniciativi po besedah Kuriličeve upajo, da bo razum prevladal in da si bo župan premislil.

O projektu gradnje garažne hiše pod grajskim hribom so govorili na zadnjem omizju civilne iniciative Tržnice ne damo, ki so se ga udeležili tudi strokovnjaki. Po besedah Kuriličeve so dejali, da je gradnja garaž pod grajskim hribom glede na ceno parkirnega mesta najcenejša.

"Garaže pod grajskim hribom pokrivajo vsa tri področja" Ob tem je opozorila, da garaže pod grajskim hribom pokrivajo vsa tri področja, tako garažo pod tržnico, pod Kongresnim trgom in ob Gruberjevem prekopu. "Ne vem, na kakšni osnovi je župan govoril. To na osnovi mnenj strokovnjakov, ki so bili na omizju, ne drži," je dejala Kuriličeva.

Ugotovitev geološkega zavoda je ni prepričala. "Z županom se ne moremo sporazumeti, saj je tržnica edini živ organizem v centru mesta. Ne vemo, zakaj daje prednost uničenju tržnice." Kuriličeva je dejala, da pričakujejo podoben zastoj pri gradnji garažne hiše pod tržnico kot pri gradnji NUK.

"Tržnice, kot je danes, nikoli več ne bo" V civilni iniciativi ne nasprotujejo ureditvi Mahrove hiše, Mesarskemu mostu, so pa proti izkopavanju na tržnici. Že gradnja prizidka k Mahrovi hiši in Mesarskega mostu bo okrnila delovanje tržnice, če pa se začne kopati pod tržnico, bo treba stojnice preseliti na manjši prostor. "Te tržnice, take, kot je danes, nikoli več ne bo," je dejala Kuriličeva.

Nasprotno pa bo tržnica v primeru gradnje garažne hiše v grajskem hribu ves čas nemoteno delovala, lepšala in bogatila mesto, meni Kuriličeva. "Tržnica ni samo zaradi prehrane, ampak tudi za našo dušo," je dejala in dodala, da je treba gledati tudi na to in ne samo na dobiček.

"Arheologi bodo delali vsaj tri leta" Arheologi so po njenih besedah na omizju pojasnili, da bodo na območju delali vsaj tri leta. "Potem še izkop, gradnja, lahko se še kaj zakomplicira z dovoljenji in mi bomo pozabili, da je tržnica tukaj sploh kdaj bila," je dejala. Sicer pa si bodo izbrane arhitekturne rešitve za ureditev širšega območja ljubljanske tržnice, ki so do 17. aprila na ogled v atriju Mestne hiše, ogledali arhitekti, člani civilne iniciative in svojo oceno predstavili tudi javnosti, je napovedala Kuriličeva.

Ne spreglejte