SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Če starši ne plačajo malice, otroku v jedilnici zapiska alarm

1

termometer

Nekatere šole imajo v jedilnicah alarm, ki piska, če starši ne plačajo položnice. Mama: Otroci so ob piskanju zaznamovani. Pojavljajo se očitki o javni diskriminaciji na osnovi socialnega statusa.

Poslanka PS Barbara Žgajner Tavš od ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala pričakuje, da bo ministrstvo ob objavi informacije, da imajo nekatere šole v jedilnicah alarm, ki piska, če starši ne plačajo položnice, nemudoma ukrepalo. Minister je na Twitterju napovedal, da bodo zadevo preučili in ustrezno ukrepali.

"Sistem deluje, saj imamo na ta način manj dolžnikov" Današnje Delo piše, da se učenci pred kosilom evidentirajo s ključki, ki piskajo, če starši niso plačali položnice. Ker glasno piskanje izpostavi otroka, so o tem obvestili varuha človekovih pravih in tudi informacijsko pooblaščenko, so še zapisali v časopisu. Ena od mam je namreč povedala, da so otroci ob piskanju zaznamovani in diskriminirani, spodbuja se tudi socialno razločevanje in vrstniško nasilje.

Če alarm piska, mora otrok v tajništvo, kjer dobi potrdilo, da lahko kosi. Starši učencev IV. osnovne šole Celje so to temo odprli tudi na svetu staršev, kjer naj bi jim ravnateljica Nevenka Matelič Nunčič povedala, da sistem deluje, saj imajo na ta način manj dolžnikov in ga ne nameravajo opustiti.

Tudi za Delo je ravnateljica povedala, da sistem ni sporen, saj je kosilo nadstandardni program in starši podpišejo pogodbo, alarm pa ne piska takoj po zapadlosti računa. Najprej staršem pošljejo opomin in počakajo do konca meseca, šele nato se vklopi alarm. Prav tako imajo starši dovolj možnosti za rešitev morebitnih težav s plačilom, je dodala.

Kršenje otrokovih pravic? Svetovalka varuha človekovih pravic Liana Kalčina pa meni, da je sistem morda zelo učinkovit, a ni primeren. Ravnateljici so predlagali, naj sistem preuredi tako, da otroci ne bodo javno izpostavljeni in ožigosani. V uradu informacijske pooblaščenke pa so potrdili, da vodijo inšpekcijski postopek, ugotovitve bodo znane čez približno mesec dni.

Pirc Musar: Če ravnateljica sistema ne bo izključila sama, ji ga bomo mi Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v oddaji Svet na Kanalu A tudi povedala, da je lahko tudi sam pisk osebni podatek. "Takšen pisk namreč pove, da je v vrsti za malico otrok, katerega starši niso plačali malice in to je obdelava osebnih podatkov," je dejala. Meni tudi, da skuša na ta način šola na plečih otroka prisiliti starše, da plačujejo položnice, in dodaja: "Upam, da bo ravnateljica toliko razumna, da bo sistem izklopila sama, sicer ji ga bomo izklopili mi."

Da imajo lahko posledice revščine pri otrocih mnogotere posledice, med drugim jih sošolci lahko izločijo, opozarja tudi poslanka PS. Zato je sistem elektronskega nadzora popolnoma nesprejemljiv, je zapisala v poslanski pobudi ministru Pikalu. Od ministrstva pričakuje, da bo glede spoštovanja otrokovih pravic in njihovega dostojanstva podalo jasna navodila vsem vzgojno-varstvenim zavodom.

Takšno javno izpostavljanje otrok je namreč po njenem mnenju izrazit pokazatelj kršenja otrokovih pravic in znak javne diskriminacije na javni šoli na osnovi socialnega statusa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin