Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2020,
8.28

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

vremenska napoved vreme

Sobota, 5. 12. 2020, 8.28

3 leta, 4 mesece

Čaka nas oblačen in deževen konec tedna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Danes bo oblačno, ponekod tudi megleno. Na vzhodu države bo suho, drugod bo občasno deževalo. Meja sneženja se bo dvignila do okoli 1.500 metrov nad morjem. Ob morju bo pihal zmeren do močan jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija.

Jutri bo oblačno. Dež se bo na zahodu še okrepil in se sredi dneva in popoldne postopno širil proti vzhodu. Ob morju lahko tudi zagrmi. Jugo bo čez dan postopno oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, na Primorskem okoli 12, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do 15 stopinj Celzija, piše na spletni strani Agencije za okolje (Arso).

Vreme 5.12.2020 | Foto:

Vreme 5.12.2020 | Foto:

V ponedeljek nekoliko hladneje

V noči na ponedeljek bo dež prehodno ponehal, nekoliko se bo ohladilo. V ponedeljek in torek bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih, občasno pa tudi v osrednjih krajih, bodo spet krajevne padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 metrov. 

Močne padavine na zahodu države

Vremenoslovci v nedeljo pričakujejo močne padavine na zahodu države. Posledično bodo narasli vodotoki v zahodni Sloveniji. Na zahodu Slovenije bo v nedeljo padlo predvidoma od 70 do 120 milimetrov padavin, je v opozorilu zapisala agencija. Reke v severozahodni Sloveniji že zmerno naraščajo, drugod je njihova vodnatost še povečini ustaljena. V zahodni polovici države so pretoki rek za zdaj srednji, v večjem delu vzhodne polovice pa majhni.

Arso opozarja, da se bo danes nadaljevalo naraščanje rek v zahodni in osrednji Sloveniji, predvsem na severozahodu države, in se v nedeljo dopoldan okrepilo. V zahodni, jugozahodni in osrednji Sloveniji bodo reke čez dan in v noči na ponedeljek močneje narasle, predvidena so tudi razlivanja posameznih rek na tem območju.

Prav tako bo v nedeljo močneje narasla reka Drava. Dopoldan se bo pričela razlivati v zgornjem toku, popoldan in v noči na ponedeljek pa lahko še naraste in poplavi na izpostavljenih območjih.

V ponedeljek bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem na Notranjskem in Dolenjskem ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zmerno bodo narasletudi reke v večjem delu vzhodne Slovenije.

Meja sneženja bo na okoli 1500 metrov nad morjem, nevarnost snežnih plazov na območju Julijskih Alp pa se bo povečala na četrto stopnjo. (STA)

Morje ponoči zalivalo obalo v Piranu in Izoli

V Piranu in Izoli je morje ponoči zalivalo obalo. V Piranu so imeli težave zaradi visokega plimovanja okrog 23. ure, ko je zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje do tamkajšnjih restavracij. Na Stjenkovi ulici pa je bilo kljub opozorilom od dopoldneva parkiranih kar precej osebnih vozil, po pisanju STA poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra v Piranu ob 23.06 sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilo na nevarnost.

Vremenoslovci visoko gladino morja ob slovenski obali pričakujejo še danes čez dan in v nedeljo. V tem času bo morje poplavilo nižje dele obale v višini okoli 30 centimetrov, piše na spletni strani Agencije RS za okolje. V času najvišje plime v soboto in nedeljo okoli 1. ure ponoči bo lahko gladina morja tudi višja. Oba dneva bo pihal močan jugo, kar dodatno poslabša razmere, pa dodajajo izolski gasilci.

Izolski gasilci so ob 23.15 na Sočnem nabrežju v Izoli zaradi nevarnosti plimovanja morja opravili ogled nižje ležečih predelov. Tam in na Velikem trgu so nekaj po polnoči postavili baražo. Morje je delno prestopilo rob obalne črte na Velikem trgu in Sončnem nabrežju, zalilo je pločnik in del cestišča.

Prebivalcem delijo protipoplavne vreče

Piranski gasilci so prebivalcem razdelili nekaj protipoplavnih vreč, ponje pa lahko pridejo tudi še danes popoldne pred tamkajšnji gasilski dom. Vreče so na voljo tudi najbolj izpostavljenim gospodinjstvom v Izoli, in sicer pred tamkajšnjo picerijo Napa, piše na družbenem profilu prostovoljnega gasilskega društva Izola. Stanovalcem v neposredni bližini morja svetujejo, naj delujejo samozaščitniško ter si zavarujejo vhode v stanovanja. Umaknejo naj tudi svoja vozila z Velikega trga (ob mandraču) ter s peščenega parkirišča ob Srednji gostinski šoli, še navaja STA.

V Piranu so alarm sprožili že v petek dopoldne. Kljub opozorilom je bilo namreč zjutraj na Punti parkiranih še kar nekaj vozil. Visoke vode so tako zalile več vozil, v kombinaciji z burjo pa so valovi butali preko skal in dosegali tudi več kot dva metra v višino.

Ne spreglejte