Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 8. 2020,
8.37

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

22

Natisni članek

davki BDP gospodarstvo Evropska komisija

Sobota, 29. 8. 2020, 8.37

3 leta, 7 mesecev

Bruselj: Slovenija naj razbremeni obdavčitev dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

22

Davek. Davčna napoved. Davki. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Evropska komisija ugotavlja, da visoka obdavčitev dela v Sloveniji zelo verjetno negativno vpliva na trg delovne sile in posledično na BDP. Mednarodne institucije zato slovenski vladi svetujejo, naj razbremeni obdavčitev dela in uvede rasti prijaznejšo davčno strukturo, so ta teden sporočili iz Bruslja.

Komisija je te dni objavila publikacijo o obdavčitvi dela v Sloveniji, v kateri ne ugotavlja le, da so stroški dela pri nas visoki in vplivajo tudi na bruto domači proizvod (BDP), temveč tudi, da so učinki visoke obdavčitve dela v državah, kjer se prebivalstvo stara, aktivna populacija pa krči, še toliko močnejši, poroča STA.

Publikacija upošteva učinek nedavnih ukrepov in jih primerja z alternativnimi scenariji ter predstavlja potencialne izgube in sinergije.

Iz makroekonomskega modela Evropske komisije QUEST izhaja, da bi bil v Sloveniji premik obdavčitve dela proti obdavčitvi kapitala manj ugoden za gospodarsko rast kot premik proti obdavčitvi nepremičnin, ki je v pri nas razmeroma nizka.

Makrosimulacijski model davčnih ugodnosti EUROMOD pa kaže, da znižanje obdavčitve dela lahko zniža neenakost dohodkov in poveča razpoložljivost delovne sile.

Mednarodne institucije zaradi opisanih tveganj Sloveniji svetujejo, naj razbremeni obdavčitev dela in uvede rasti prijaznejšo davčno strukturo.

Na visoke stroške dela v Sloveniji sicer že ves čas opozarjajo tudi delodajalci. V obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so ravno v torek opozorili, da bodo na novo dajatev za dolgotrajno oskrbo, ki je trenutno predvidena s prispevno stopnjo v višini 1,47 odstotka, pristali le, če bo država zmanjšala obremenitev dela, ki da mora postati primerljiva tistim v drugih evropskih državah.

Birokracija. Startup. Obup.
Novice Podjetnica vladi: Mega zakon se ne da izvajati
Evro denar evri
Novice Vlada bo s tem ukrepom razbremenila podjetnike
Ne spreglejte