Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 7. 2015,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska komisija Sodišče EU Slovenija kazen odpadki Celje

Četrtek, 23. 7. 2015, 17.03

8 let

Bruselj o odlagališčih v Celju: Verjamemo, da kazen za Slovenijo ne bo potrebna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija verjame, da po odločitvi Sodišča EU glede nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku in zemeljskih izkopov na območju Stare Cinkarne ne bo potrebna denarna kazen za Slovenijo.

Komisija namreč po prvih informacijah meni, da je Slovenija že sprejela ali pa bo še sprejela ustrezne ukrepe.

Sodišče EU je v tožbi, ki jo je lani proti Sloveniji vložila Evropska komisija, češ da država krši evropsko zakonodajo o odpadkih, konec preteklega tedna pritrdilo komisiji. Ugotovilo je, da Slovenija ni pravočasno odstranila nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku pri Celju in zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi na območju Stare Cinkarne blizu celjskega mestnega središča.

Na Evropski komisiji so danes za STA spomnili, da bodo v skladu z uveljavljenimi postopki Sloveniji zdaj poslali pismo, v katerem jo bodo povprašali po ukrepih, ki jih je že sprejela ali jih še namerava sprejeti, da odpravi ugotovljene kršitve evropskega pravnega reda.

Dnevna kazen bi lahko znašala okoli deset tisoč evrov Po proučitvi slovenskega odgovora lahko komisija, če ukrepe oceni kot nezadostne, Sloveniji izda uradni opomin, v katerem jo opozori na denarne kazni, ki jih lahko v primeru neizvršitve sodbe predlaga Sodišču EU. Če še takrat Slovenija ne ukrepa v zadostni meri, pa jo lahko komisija nato znova napoti na sodišče, tokrat pa temu predlaga tudi denarno kazen zaradi neukrepanja.

Zahtevana dnevna kazen bi lahko znašala okoli deset tisoč evrov, vendar v Bruslju pravijo, da je Slovenija po prvih informacijah že sprejela in začela izvajati ukrepe glede zemeljskih izkopov na območju Stare Cinkarne, obenem pa vlada proučuje tudi možnosti za sanacijo odlagališča v Bukovžlaku.

"Zato verjamemo, da komisiji v tem primeru postopkov ne bo treba izpeljati do konca, to je do druge sodbe, ki bi Sloveniji odredila denarno kazen," je za STA povedala tiskovna predstavnica komisije Iris Petsa.

Ne spreglejte